Україна планує вбудувати саміт Кримської платформи в рамки ООН

18:41 03.08.2021

Україна не зможе щорічно проводити заходи такого масштабу, як цьогорічний саміт Кримської платформи. 

Про це в коментарі УНН розповіла перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

«Президент дуже хоче, щоб цей формат був щорічним. Ясно, що такого ресурсу, такого рівня і масштабу заходи робити щорічно не є можливим. Але ми будемо думати, як і куди „паркувати“ Кримську платформу. Можливо, це буде високий сегмент в рамках ООН щовересня, ГА ООН. Тому, будемо думати над форматами», — сказала Джапарова.

Зі слів першої заступниці міністра, окрім цього, на Міністерство закордонних справ покладатиметься задача подальшого оперування Кримської платформи, її міжнародного елементу.

«Ясно, що на рівні вже дипломатичного фронту ця робота буде підсилена. Плюс, важливим внеском Кримської платформи ми вже бачимо результати і національний трек: ухвалили стратегію, ухвалили закон про корінні народи, скасували спільну економічну зону, запускається фронт-офіс під Офісом постійного представника президента України в Криму. Зараз активно готують цей фронт-офіс, тому що Президент хоче показати учасникам саміту, як виглядатиме фронт-офіс „Кримської платформи“, який буде координувати національну політику. Є дуже багато таких задач. Я насправді дуже тішусь, мені здається що це як раз той момент, коли кількість переходить у якість», — зазначила вона.

Дипломат не дала відповіді на запитання про те, яким є обсяг ресурсів, витрачених на проведення саміту. Однак, з її слів, МЗС планує за підсумками провести відповідні підрахунки.

«Ми досі в процесі, оскільки фінансування всіх заходів буде йти через МКІП. Ми зараз в процесі запуску всіх можливих процедур», — сказала заступниця міністра.

«Тут є ще один нюанс: крім того, що це буде формальний саміт — учасники, делегації, супровід, питання безпеки, від COVID до питання того, як хто на вулиці буде себе почувати. Це ще культурно-мистецький проект. Тож ми собі запланували амбітні речі, для нас принципово було, щоб людина, яка приїхала на саміт, від президента до експерта, не просто послухала, але і прожила певні речі. І це можна зробити через мову культури, через мову мистецьких, інтерактивних речей. Власне, у “Парковому” буде концентрат таких заходів, які ми готуємо з нашими партнерами — Українським інститутом, бек-офісом який ми запустили, USAID — американськими партнерами, і експертами, які вже об’єднались навколо “Кримської платформи», — пояснила вона.

Кримська платформа — дипломатична ініціатива України, у перспективі — міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова.
 

Ще на цю тему