Міністр транспорту США приїде на саміт Кримської платформи у статусі представника Байдена - Джапарова

10:21 03.08.2021

Міністр транспорту США Пітер Буттіджедж приїде на саміт Кримської платформи у статусі представника президента Джо Байдена. 

Про це в коментарі УНН повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

«Ми розуміємо, що є велика черга на зустрічі», — сказала Джапарова, відповідаючи на питання про те, чи розчарована вона через відсутність на заході Байдена та віце-президента США Камали Харріс.

«Тут є один важливий момент —це те, що американці, США, делегували уповноважену особу. Та людина, яка приїде, міністр транспорту, він не приїде як міністр транспорту — він приїде у іншому статусі, в статусі представника президента США. Це важливо. І для нас важлива участь США як країни, тому тут треба розуміти цей акцент», — підкреслила вона.

Минулого тижня тимчасовий повірений у справах США, заступник помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джордж Кент повідомив, що президент США Джо Байден і віце-президент Камала Харріс не приїдуть на саміт “Кримської платформи” в Києві, який відбудеться 23 серпня.

Кримська платформа — дипломатична ініціатива України, у перспективі — міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини в Криму та сприяння деокупації півострова.

26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав Указ «Про окремі заходи, спрямовані на деокупацію та реінтеграцію тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», яким постановив утворити Організаційний комітет з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи. Згідно з документом, МЗС забезпечує координацію участі України в діяльності Кримської платформи.

Головою Організаційного комітету з підготовки установчого Саміту Кримської платформи є міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Очікується, що Кримська платформа буде представлена у Парламентській асамблеї Ради Європи.

Датою проведення установчого Саміту визначено 23 серпня 2021 року, за його підсумками може бути прийнята декларація.
 

Ще на цю тему