Україна отримає від Бельгії дослідницьке судно для моніторингу Чорного моря

17:01 30.07.2021

Україна та Королівство Бельгія підписали Меморандум про взаєморозуміння у сфері охорони та відтворення вод і раціонального використання водних ресурсів.

Як повідомляє прес-служба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України у п'ятницю, документ підписали Бельгійський федеральний офіс з наукової політики, Бельгійський королівський інститут природних наук та Мінекології.

Зазначається, що цим меморандумом бельгійська сторона підтверджує свою готовність безкоштовно передати Україні дослідницьке судно «Бельгіка». Судно 1984 року випуску перебуває в хорошому стані і має унікальне вбудоване обладнання, наприклад, високоточні ехолоти.

«Охорона морських екосистем включена до екологічного блоку Угоди про асоціацію Україна-ЄС, згідно з яким наша держава має здійснювати регулярний морський моніторинг за європейськими стандартами. Наразі Україна впроваджує положення Рамкової Директиви ЄС про морську стратегію для поетапного досягнення гарного екологічного стану морського середовища. Дякуємо бельгійській стороні за таку допомогу, що посилить екологічний моніторинг Чорного моря», – заявив щодо цього міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Крім того, повідомляється, що здійснюватиметься незалежний від рибальства науковий моніторинг рибних запасів, фундаментальні наукові дослідження у відкритому морі, геологічна розвідка морського дна тощо.

«Меморандум передбачає посилення співпраці українських і бельгійських вчених зі спільного вивчення Чорного моря, зокрема проблеми підняття рівня сірководню. Водночас бельгійська сторона запрошує українських фахівців долучитися до дослідницьких робіт у Північному морі», – додають у відомстві.

Там зазначають, що найближчим часом за фінансової підтримки проекту ЄС «Європейський Союз задля посилення екологічного моніторингу в Чорному морі» (EU4EMBLAS) судно «Бельгіка» під українським прапором вирушить до України.

«А восени розпочнеться комплексний моніторинг наших морських акваторій на борту цього судна», – резюмують у Мінекології.

Ще на цю тему