У Британії назвали потенційні тральщики для ВМС України

13:01 30.07.2021

У Великій Британії назвали потенційні тральщики, які незабаром будуть виведені з експлуатації для передачі ВМС ЗС України.

Припущення озвучило видання Navy Lookout, повідомляє Мілітарний.

На думку журналістів це HMS Ramsy та HMS Blyth, що виведуть з бойового складу Королівського ВМФ Великої Британії 4 серпня.

Урочиста церемонія відбудеться у Розиті.

Нагадаємо, що ВМС ЗС України отримають два тральщики-шукачі мін класу Sandown, які передадуть зі складу Королівського Військово-морського флоту Великої Британії.

Кораблі надійдуть до складу національного флоту після «повної їх ревізії, ремонту, модернізації, додаткового оснащення та відповідної підготовки особового складу ВМС ЗС України».

Україна веде перемовини про придбання тральщиків у Британії

Домовленість зафіксували у Меморандумі про реалізацію проєктів морського партнерства між консорціумом промисловості Сполученого Королівства та Військово-Морськими Силами України.

Його підписали в Одесі на борту корабля Королівських Військово-Морських Сил Великої Британії HMS Defender.

Для потреб національного флоту придбають протимінні кораблі типу Sandown, що увійшли до складу флоту у період з 1989 по 2001 роки.

Мінний тральщик класу Sandown Королівського Флоту Великобританії, фото - Вікіпедія

Короткі технічні характеристики кораблів:

Водотоннажність: 450 тонн (повна)
Довжина: 52,6 метрів
Ширина: 10,5 метрів
Осадка: 2,4 метрів
Швидкість:
• до 13 вузлів на дизельній силовій усновці
• до 6,5 вузлів на електричній
Екіпаж: 34 осіб
Озброєння: 30-мм бойовий модуль та три кулемета калібром 12,7 мм
Спеціальне обладнання: автоматизована система управління протимінними діями Atlas Elektronik IMCMS

Раніше кораблями цього типу поповнились Військово-Морські Сили Естонії, а Саудівська Аравія на початку 1990-х замовила три таких для себе.

Естонія експлуатує три таких мінних тральщики: EML Admiral Cowan (M313), EML Sakala (M314) та EML Ugandi (M315).

У складі Королівського ВМФ Великої британії вони носили назви HMS Sandown (M101), HMS «Inverness» (M102) та HMS «Bridport» (M105) відповідно.

Флагман типу – HMS Sandown (M101) увійшов до складу британського флоту 9 червня 1989 року та неодноразово брав участь в операціях НАТО, у 2005 році він був виведений зі складу флоту.

У січні 2019 року на підприємстві Babcock International в Файфі, Шотландія (Велика Британія) завершено докування естонського мінного тральщику EML Admiral Cowan (M313) (колишній HMS Sandown), під час якого він пройшов модернізацію.

Було встановлено нову гідроакустичну станцію Thales Sonar 2193, модернізовано навігаційну систему, встановлення нової системи управління Thales M-CUBE, а також інші модернізації та ремонти.

Ще на цю тему