Німеччина погодилася з вимогою України провести консультації щодо «Північного потоку–2»

12:01 28.07.2021

В Офісі президента заявили, що Німеччина погодилася на проведення консультацій щодо газопроводу «Північний потік-2», як цього раніше вимагала Україна.

Пресслужба ОПУ повідомляє, що заступник керівника відомства Ігор Жовква провів переговори з уповноваженим з питань Східної Європи МЗС Німеччина Маттіасом Люттенбергом.

Сторони обговорили позицію України щодо російського газопроводу. Жовква наголосив, що наразі існують гострі загрози безпеці як для України, так і для Європи. 

«Зі свого боку уповноважений МЗС ФРН повідомив про готовність німецької сторони до проведення консультацій щодо «Північного потоку-2», які ініціювала наша держава», – йдеться в повідомленні.

21 липня заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що США і Німеччина досягли домовленостей стосовно газопроводу «Північний потік-2». Сполучені Штати не зупинятимуть добудову російського проєкту.

Водночас сторони домовилися про заходи, спрямовані на забезпечення енергетичної безпеки України. «Ми домагатимемося, використовуючи важелі впливу, щоб транзит газу (Україною – ред.) продовжили на 10 років», – додала вона. Нинішній контракт на транзит російського газу територією України діє до 2024 року.

Україна скептично ставиться до обіцянок продовження транзиту та продовжує наполягати на зупинці геополітичного проєкту Кремля.

Київ ініціює консультації з Єврокомісією і Німеччиною стосовно «Північного потоку-2», це питання також обговорюватиметься на зустрічі Володимира Зеленського та Джо Байдена 30 серпня.

Союзником України у боротьбі проти російського газопроводу може стати Польща.

Ще на цю тему