Може обвалитися будь-якої миті: для ремонту вежі Аккерманської фортеці необхідно приблизно 450 тис. грн

21:01 26.07.2021

Для ремонту східного фасаду вежі №2 Аккерманської фортеці, яка може обвалитися будь-якої миті, необхідно приблизно 450 тис. грн.

Про це журналісту УНН повідомив директор КП «Фортеця» Сергій Омельченко.

«Точна сума не відома. Приблизно (необхідно — ред.) 450 тис. грн», — сказав Омельченко.

Одеський історик-дослідник Андрій Красножон повідомив, що стан східного фасаду вежі № 2 Аккерманської фортеці — стіна археологічного об’єкта включеного до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, може обвалитися будь-якої миті. Потрібен терміновий ремонт.

Красножон також розповів, що відбулася виїзна нарада у фортеці фахівців німецьких, литовських і українських компаній, вже підготовлені документи, експертиза та кошторис.

Як повідомлялося у 2019 році, Аккерманська фортеця була включена до попереднього списку ЮНЕСКО.

За даними міністерства, Антична Тіра — «Білгород-Дністровська (Аккерманська) фортеця, від Еллади до України» — це ще один комплекс, що поєднує залишки античного міста з видатною середньовічною фортифікаційною спорудою.

Стратегічно розташований в гирлі Дністра на півдні України на шляху з Балтійського через Чорне в Середземне море об’єкт протягом тисячоліть відігравав значну роль у політичному і культурному житті кількох цивілізацій і був пов’язаний з найважливішими історичними подіями Південно-Східної Європи.

 

Ще на цю тему