Україна підписала з Туреччиною рамкову угоду на будівництво двох корветів

18:21 26.07.2021

Україна підписала з Туреччиною рамкову угоду на будівництво двох корветів класу Ada для потреб ВМС ЗС України.

Про це інформує Мілітарний.

Контракт на будівництво не названої кількості корветів Міністерство оборони України уклало з турецькими компаніями в грудні 2020 року.

На фінансування проекту в 2021 році передбачили 3,8 млрд грн.

«Підписана рамкова угода, ведуться підготовчі роботи для того щоб почати будівництво», – розказав в ефірі телеканалу «ДОМ» Генеральний консул України в Стамбулі Олександр Гаман.

Озвучена ним інформація про підготовку будівництва суперечить озвученій від президента України Володимира Зеленського на урочистостях до дня ВМС ЗС України 4 липня 2021 року, що для національного флоту вже заклали корпус корвету.

Так само цю інформацію озвучив і Командувач ВМС України Олексій Неїжпапа у своєму привітанні.

Оскільки такі події на корабельнях відбуваються за участі перших осіб держави, як наприклад закладка першого корвету цього ж проєкту для Пакистану відбувалась за участі президента Туреччини Раджепа Ердогана і начальника штабу ВМС Пакистану адмірала Зафара Махмуда Аббасі.

У своєму зверненні Володимир Зеленський навіть назвав терміни звершення робіт: «Перший корпус нашого сучасного корвета вже закладений в Туреччині і буде добудований на українській верфі до кінця 2023 року».

Відомо, що турецька сторона обрала в якості українського підрядника завод «Океан» в Миколаєві, проте багато технічних деталей залишаються не відомими, як наприклад Міноборони станом на лютий 2021 року не обрало озброєння для корвету ADA.

Міністерство оборони планує встановлювати на сучасний корвет морську версію радянського вертольоту Мі-2, яку поки що не створили, але планують розробити на підприємстві «Мотор Січ».

Ще на цю тему