В США пропонують будувати корвети на заміну патрульним катерам Mark VI

18:01 26.07.2021

Американські експерти вважають, що основою «москітного флоту» ВМС США тепер мають бути кораблі водозаміщенням близько 1000 тонн, і які мають одразу протикорабельне та протичовнове озброєння. Американські військові та експерти не тільки обговорюють, яким має бути майбутнє 12 патрульних катерів Mark VI, які досі перебували в складі ВМС США та мають бути списані в 2022 році.

Американські військові та експерти також обговорюють, за якою траєкторією має розвиватись американський «москітний флот».

От наприклад, експертна установа U.S. Naval Institute пише, що американським ВМС в принципі слід відмовитись від такого класу кораблів, як патрульні катери, що озброєні тільки автоматичними артустановками.

Натомість – для виконання патрульних місій в інтересах США слід будувати кораблі, які можна класифікувати як «великий ракетний катер» або ж як «корвет».

Як взірець автори цієї публікації взяли корвети типу Badr – чотири таких кораблі США збудували для флоту Саудівської Аравії у 1980-х роках. Кожен такий корабель має до 1000 повного водозаміщення, а набір озброєння – одна 76-мм артустановка, вісім пускових установок для протикорабельних ракет та шість торпедних апаратів.

На кораблях такого типу використовуються силові установки та апаратура управління стрільбою, що також інстальовані на есмінцях ВМС США типу Arleigh Burke.

Як судять експерти U.S. Naval Institute, кораблі такого ж типу, як корвети Badr, зможуть виконувати увесь можливих перелік завдань в інтересах США на усіх можливих театрах бойових дій: огляд суден, забезпечення свободи судноплавства, виконання гуманітарних операцій або ж навпаки – встановлення блокади портів у зоні бойових дій, ураження надводних та підводних цілей.

По суті, американські «москіти» із водозаміщенням до 1000 тон будуть виконувати ті ж завдання, що й есмінці типу Arley Burke

Так, для виконання схожого функціоналу в складі ВМС США є прибережні бойові кораблі LCS класів Independence та Freedom.

Але такого типу кораблі експерти американського U.S. Naval Institute вважають «загроміздкими» у використанні – інтенсивна експлуатація кожного із цих кораблів водозаміщенням від 3000 тон коштує мінімум 50 мільйонів доларів на рік, і це при тому, що ці кораблі мають постійні проблеми із силовою установкою.

Такого роду ідею – що «москіт» повинен мати водозаміщення не менше 1000 тонн, та мати одночасно протикорабельну та протичовнову зброю, інакше корабель не виживе в сучасній війні на морі – можна назвати в чомусь «революційною» для України.

І такою ідеєю слід «озброїтись», коли наші ВМС будуть втілювати проект по створенню першого дивізіону патрульних катерів із п’яти катерів типу Island, або ж – при втіленні плану по побудові восьми ракетних катерів за британським проектом та за домовленостями із Великою Британією.

Ще на цю тему