Завершилися перші українсько-британські військові навчання «Козацька булава»

12:41 26.07.2021

Перші міжнародні українсько-британські військові навчання «Козацька булава — 2021» (CossackMace 2021) тривали з 12 по 24 липня в Миколаївській області під загальним керівництвом командувача Сухопутних військ України генерал-полковника Олександра Сирського.

Дванадцять днів під командуванням українського офіцера разом діяли підрозділи окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України, підрозділ спеціального призначення Державної прикордонної служби України та стрільці 4-го батальйону Королівського Шотландського полку Збройних Сил Великої Британії за підтримки авіації Повітряних сил Великої Британії та гвинтокрилів армійської авіації Сухопутних військ ЗС України.

Близько 2000 військовослужбовців та понад 300 одиниць військової техніки з п’яти країн-партнерів тримали оборону, контратакували, долали водні перешкоди, здійснювали стрімкі рейди та вели бій в урбанізованій місцевості.

Вчора в Широколанівському міжвидовому центрі підготовки військових частин та підрозділів відбулась церемонія закриття перших міжнародних українсько-британських військових навчань «Козацька булава — 2021».

У заході взяли участь представники Великої Британії, Сполучених Штатів Америки, Литовської Республіки та Королівства Швеція, оперативного командування «Схід» Сухопутних військ Збройних Сил України, командир 4-го батальйону Королівського Шотландського полку Збройних Сил Великої Британії, командири операцій UNIFIER і ORBITAL та інші.

— Ці навчання допомагають українським військовим покращити взаємодію та взаємосумісність з військовими Великої Британії та іншими арміями НАТО, та сприяють безпеці та стабільності у Європі, — зазначив керівник навчань, начальник управління підготовки оперативного командування «Схід» полковник Володимир Кокорєв.

Міжнародні українсько-британські військові навчання «Козацька булава — 2021» стали багато в чому унікальними. Вперше за всю історію двосторонніх відносин України та Великої Британії британський підрозділ у повному складі здійснив переміщення бойової техніки та техніки забезпечення.

Під час занять досягнуто взаємосумісності та узгодженості дій багатонаціонального підрозділу. Українські командири віддавали накази англійською мовою підрозділу шотландців згідно зі стандартами НАТО. Досягнуто сумісності зв’язку не тільки вертикально між штабами, але й горизонтально (між підрозділами до рівня взводу).

Командир 4-го батальйону Королівського Шотландського полку Збройних Сил Великої Британії підполковник Алестіа Хемпенстол подякував учасникам навчань за самовіддану працю та зауважив, що весь досвід, який було здобуто, дозволить забезпечити безпеку в Чорноморському регіоні.

Під час урочистої церемонії найкращих учасників українсько-британських навчань «Козацька булава — 2021» було нагороджено відзнаками та цінними подарунками, також військові обмінялись пам’ятними сувенірами.

Ще на цю тему