Мова і вода для Криму: Росії відмовили в частині вимог за позовом до ЄСПЛ

20:30 23.07.2021

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) прийняв до розгляду позов Росії проти України. Але відразу відмовив Москві у застосуванні забезпечувальних заходів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Twitter суду.

Повідомляється, що вчора уряд Росії подав міждержавну скаргу проти України на підставі ст. 33 (міждержавні відносини) Європейської конвенції про права людини. Скаргу зареєстровано під № 36958/21.

Москва, зокрема, заявляє про порушення ст. 2 (право на життя), 3 (нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження), 5 (право на свободу і безпеку), 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя), 10 (свобода вираження думки), 13 (право на ефективний засіб правового захисту ), 14 (дискримінація), 18 (обмеження використання прав) і ряду інших статей.

Крім того, Росія направила терміновий запит відповідно до правила 39 (забезпечувальні заходи) регламенту суду, щоб вимагати від України:

припинити обмеження прав російськомовних, зокрема, щодо доступу до використання рідної мови в школах, ЗМІ та Інтернеті;

призупинити блокаду Північно-Кримського каналу.

«Суд вирішив відхилити запит відповідно до правила 39, оскільки він не торкався серйозних ризиків нанесення непоправної шкоди основному праву відповідно до Європейської конвенції про права людини», – йдеться в повідомленні.

Також в ЄСПЛ підкреслили, що суд задовольняє такі запити лише у виняткових випадках, коли в іншому випадку заявники зіткнулися б з реальним ризиком нанесення непоправної шкоди.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що Росія подала першу в історію міждержавну скаргу на Україну до ЄСПЛ, в тому числі, звинувачуючи її в катастрофі малазійського Boeing на Донбасі в 20214 році.

Український Мін'юст упевнений, що на Росію чекає поразка в ЄСПЛ.

Ще на цю тему