Через угоду стосовно «Північного потоку–2»: Україна надіслала ноти в Брюссель і Берлін

14:01 22.07.2021

Міністерство закордонних справ України надіслало ноти в Брюссель і Берлін через угоду, яку США та Німеччина уклали щодо завершення будівництва «Північного потоку–2», щодо консультацій.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на своїй сторінці у Twitter у ніч на четвер, передає УНН.

«Відповідно до статті 274 Угоди про Асоціацію з ЄС Україна офіційно ініціює консультації з Єврокомісією і ФРН щодо «Північного потоку-2», який загрожує безпеці України і порушує принципи диверсифікації Енергетичного Союзу ЄС. МЗС вже надіслало відповідні ноти в Брюссель і Берлін», — написав Кулеба.

21 липня Сполучені Штати і Німеччина досягли угоди щодо будівництва російського газопроводу «Північний потік-2» в Європу, без введення подальших санкцій США.

США та Німеччина оприлюднили спільну угоду щодо завершення будівництва «Північного потоку-2», де обіцяють підтримку суверенітету та незалежності України. Документ має назву «Спільна заява США та Німеччини на підтримку України, європейської енергетичної безпеки і наших кліматичних цілей».

Після цього у спільній заяві міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау наголосили, що відмова від спроб зупинити запуск газопроводу «Північний потік-2» створила додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи.

Офіційні особи США при двох попередніх президентських адміністраціях виступали проти «Північного потоку-2» через побоювання, що це посилить економічний та політичний вплив Москви в Європі. За словами критиків, трубопровід дозволить Кремлю посилити залежність Європи від свого природного газу, а потім використовувати його для шантажу союзників США.

Президент США Джо Байден, прагнучи тісніших зв'язків з Європою і, зокрема, з Берліном, в травні скасував санкції США проти зареєстрованої в Швейцарії російської трубопровідної компанії Nord Stream 2 AG і її виконавчого директора, що, як зазначають аналітики, свідчить про зміну позиції США.

20 липня офіційні особи США заявили, що Байден продовжує виступати проти трубопроводу і розглядає його як спробу Кремля розширити свій вплив на інших, але вважає об'єднану групу союзників найбільш ефективним способом протидії Москві.

Ще на цю тему