США повідомлять про домовленості з ФРН по «Північному потоку-2» - Нуланд

08:40 22.07.2021

Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що США і Німеччина досягли домовленостей по «Північному потоку - 2».

«Ми будемо домагатися, використовуючи важелі впливу, щоб його ( транзит газу – ZN.UA) продовжили на 10 років. Пізніше в другій половині дня ми оприлюднимо угоду, досягнуту з німецькою стороною», - сказала вона на слуханнях в сенатському комітеті у закордонних справах, пише ZN,UA.

Імовірно, Німеччина зобов'язується добиватися продовження на 10 років угоди між Києвом і Москвою щодо транзиту газу. Дія даної угоди закінчується в 2024 році.

Відзначимо, видання Politico повідомило про те, що в найближчі дні Німеччина і США планують оголосити про угоду щодо газопроводу «Північний потік-2». За даними Reuters, Вашингтон відмовився зупинити проект.

Раніше радник Держдепартаменту США Дерек Шолль на зустрічі з українськими офіційними особами запевнив, що Вашингтон не дозволить Росії використовувати енергетичні ресурси для тиску на Київ. Він також спростував звинувачення в тиску на Україну в питанні «Північного потоку-2». Дерек Шолль підтвердив переговори Німеччини і США з енергобезпеки України, але відмовився говорити про деталі.

В Офісі президента заявили, що остаточне рішення в США приймуть після саміту президентів Джо Байдена і Володимира Зеленського.

«Рішення по «Північному потоку - 2» не може прийматися за спиною у всіх тих, кому цей проект реально загрожує. Ситуація ще не завершена і вона може бути повністю прояснена тільки під час візиту президента Зеленського в Вашингтон», - сказав радник голови ОП Михайло Подоляк.
 

Ще на цю тему