Україна купила криголам для полярників за 250 млн гривень. Саме це судно доставило першу українську експедицію в 90-х

18:01 21.07.2021

Криголам RRS James Clark Ross, на купівлю якого для українських полярників Кабінет Міністрів виділив 244 млн гривень, направляється в порт Одеси і повинен стати на якір на початку осені.

Відповідну заяву в ефірі «Громадське радіо» зробив директор Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євген Дикий.

Зі слів Дикого, James Clark Ross зараз направляється в Одесу. Якщо під час шляху не виникне яких-небудь непередбачених обставин, то наукове судно кине якір в українському порту в першій половині вересня.

Глава НАНЦ зазначив, що зараз Україна і Велика Британія перебувають на стадії вирішення юридичних питань при купівлі судна.

Дикий підкреслив, що James Clark Ross був спущений на воду 30 років тому. Судно такого класу розрахований на 50 років використання, однак при хорошому ходінні і гідному обслуговуванні цей термін можна збільшити до 55-60 років, чого вистачить на кілька поколінь українських вчених.

Символічно чи ні, але найперша українська експедиція на наукову станцію "Академік Вернадський" в Антарктиді була доставлена ​​саме на криголамі James Clark Ross.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві освіти і науки розповіли, навіщо Україні потрібен власний криголам. Аргументи для купівлі судна в відомстві зобразили у вигляді такої інфографіки.

Українські полярники отримають свій власний криголам. Фото: МОН

Як повідомлялося раніше, ще в листопаді 2019 року Міністерство освіти і науки повідомило про покупку Україною наукового океанського судна-криголама для українських полярників.

А в ході засідання Кабінету Міністрів, 7 липня 2021 року було прийнято рішення виділити кошти на криголам для полярників.

У вересні 2020 року Кабмін збільшив розмір добових для тих полярників, хто перебуває на станції «Академік Вернадський» до 390 днів, в 30 разів, а для тих, хто перебуває понад 390 днів - в 50 разів.

Криголам RRS James Clark Ross. Фото: Brian Burnell

 

Ще на цю тему