Північно-Кримський канал зазнає збитків через рясні дощі

14:21 21.07.2021

Через зниження попиту з боку аграріїв на послуги зрошення меліоратори Херсонської області зазнають збитків, тільки Північно-Кримський канал (Херсонська обл. і АР Крим) від початку сезону недоотримав 5 млн грн за транспортування дніпровської води на зрошення.

Про це повідомляється в парламентській газеті "Голос України".

«Минулого року станом на 8 липня ми вже подали на поля 12,8 млн куб. м дніпровської води. А зараз на цю дату - 8 млн куб. м, тобто в півтора разу менше. У відповідній пропорції зменшилися фінансові надходження до спецфонду, з якого оплачуємо ремонт обладнання, купівлю потрібної техніки та запчастин. Відповідно, всі програми довелося "пригальмувати". Грошей вистачає тільки на податки й зарплату співробітникам», – цитує видання начальника управління Північно-Кримського каналу Сергія Шевченка.

За його даними, минулого року аграрії Херсонщини починали користуватися зрошенням у квітні, а цього року через рясні опади навіть у липні стикаються з надлишком вологи. Якщо, як прогнозують синоптики регіону, зливи припиняться на початку серпня, послуги меліораторів знадобляться аграріям для зрошення ярових, овочевих і баштанних культур, проте чи не половину сезону для працівників зрошувальних систем уже втрачено.

«Тільки за першу половину липня в Херсонському та Каховському районах, де система зрошення одна з найпотужніших, випало 70-71 мм опадів за місячної норми 39-45 мм. А загалом від початку цього року на регіон уже вилилося від 71% до 92% річної норми опадів. Через велику кількість вологи підтоплення полів спостерігається в тому ж Каховському та Генічеському районах. П'ятнадцять сільськогосподарських підприємств уже звернулися до нас по довідки щодо екстремальних метеоумов», – уточнив глава Гідрометцентру Херсонської області Юрій Кіріяк, якого цитує видання.

Викликає занепокоєння і те, що, згідно з його даними, в регіоні після року з рясними опадами йдуть два дуже посушливі. Наприклад, за «найвологіший» за всю історію метеорологічних спостережень 2010 рік в області випало 686 мм опадів, а після цього в 2011 році - лише 283 мм, а в 2012-му - 372 мм.

Як повідомлялося, Херсонська область станом на 16 липня є лідером зі збору ранніх зернових і зернобобових (урожай зібрано з 53% площ), за нею йдуть Миколаївська (24%), Одеська (14%), Дніпропетровська (13%) і Донецька (11%) області.

Міністерство аграрної політики та продовольства України у квітні 2021 року повідомило, що Північно-Кримський канал переходить у його підпорядкування і використовуватиметься тільки для зрошення і забезпечення водою аграріїв Херсонської області, але не Криму.

Ще на цю тему