«Плювок Путіну і його наміснику». «Радіо Свобода» щодо підсумків візиту Зеленського до Батумі

09:30 21.07.2021

Президент Володимир Зеленський під час візиту до Грузії несподівано відвідав Інгурський міст — єдиний чинний пропускний пункт, який розділяє власне Грузію та окуповану Росією Абхазію.

Як повідомляє грузинська служба «Радіо Свободи», український лідер зробив це одразу ж після прибуття до Батумі, де проводилася міжнародна конференція за участі лідерів Грузії, Молдови та ЄС. При цьому нікого з представників вищого керівництва Грузії поруч з ним помічено не було. Як заявив сам Зеленський, він мав можливість побачити, «як триває окупація частини суверенної території країни».

Пізніше, як пише «Радіо Свобода», виступаючи на конференції український лідер, на відміну від грузинського прем'єра, «пафосним промовам надав перевагу досить жорсткому тону».

У грудні має відбутися черговий саміт «Східного партнерства» (проєкт ЄС з розвитку інтеграційних зв'язків з Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю, Грузією, Молдовою та Україною, — прим. ред.). Це дуже важливо, але відсутність з боку Європейського союзу стратегічного бачення цілей «Східного партнерства» робить цей формат не таким предметним, напівживим. Нам не потрібен саміт заради саміту. У нас гинуть люди, у нас війна. Нам необхідне політичне наповнення і геополітичне бачення майбутнього цієї ініціативи. І нам, чесно кажучи, незрозуміла доцільність цього (саміту) в цілому, — сказав Зеленський.

Як повідомляє «Радіо Свобода», різницю у виступах українського президента і грузинського прем'єра помітили багато хто, а судячи з коментарів у соцмережах, Іраклій Гарібашвілі відстає з істотним відривом.

Видання наводить слова ексзаступника генпрокурора України, члена команди Михеїла Саакашвілі — Давида Сакварелідзе. Він заявив, що прогулянка Інгурським мостом — це плювок Зеленського Путіну і «його наміснику» Бідзіні Іванішвілі (лідер керівної партії «Грузинська мрія», що має неформальний контроль над владою країни, — прим. ред.).

Останні 9 років питання окупації в Грузії є табуйованим. Його представники влади Грузії замовчують і відверто не помічають! Не кажучи вже про демонстративні кроки протидії! Не пам'ятаю жодного випадку, коли будь-хто з вищих посадових осіб Грузії підійшов би до лінії окупації. Respect (повагу) Володимиру Зеленському, — написав Сакварелідзе.

Нагадаємо, 19 липня Володимир Зеленський відвідав Грузію для укладення співпраці у форматі «Асоційованого тріо» України, Грузії і Молдови на рівні глав держав.