Адміністрація США готує роз’яснення щодо ситуації із Nord Stream 2 – Білий дім

08:45 21.07.2021

Зовнішньополітичне відомство США невдовзі розкриє більше інформації про стан переговорів із Німеччиною щодо проєкту Nord Stream 2, у тому числі в контексті гарантій безпеки України та союзників НАТО на східному фланзі.

Про це повідомила під час брифінгу в Вашингтоні речниця Білого дому Джен Псакі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Я очікую, що Держдепартамент США та інші (відомства – ред.) невдовзі матимуть більше (інформації – ред.) по цьому питанню», – зауважила речниця адміністрації Байдена.

Вона підтвердила, що під час зустрічі президента США Джо Байдена й канцлера ФРН Ангели Меркель минулого тижня «це питання було темою дискусій».

«Президент (Байден – ред.) тоді планував звернути увагу на наше занепокоєння, що цей проєкт загрожує європейській енергетичній безпеці, безпеці України, союзників і партнерів на східному фланзі НАТО», – додала Псакі.

Речниця Білого дому нагадала, що президент Байден доручив своїй команді працювати з командою Меркель у питанні про те, «як ми можемо відповісти на цей виклик, навіть із урахуванням, що газопровід був завершений на 90%, коли нинішня адміністрація почала виконувати свої обов'язки».

Як повідомлялося раніше, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрілась у Вашингтоні з президентом США Джо Байденом 15 липня.

Тоді лідери зазначили, що розбіжності в питанні Nord Stream 2 зберігаються.

Водночас, сторони погодились, що цей проєкт не повинен стати новим інструментом політичного впливу Кремля в Європі.

Ще на цю тему