Україна не має наміру переглядати свій геополітичний вектор на членство в ЄС і НАТО – МЗС

20:01 19.07.2021

Україна не має наміру переглядати свій геополітичний вектор на членство в ЄС і НАТО.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, коментуючи слова спікера української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексія Арестович про те, що Україна розвернеться на Схід, якщо Захід здасть інтереси України.

«Україна не має наміру переглядати свій геополітичний вектор. Стратегічний курс нашої держави закріплений на рівні вибору українського народу та Конституції України. Це набуття членства в ЄС та НАТО. Питання про те, Захід чи Схід, у парадигмі української зовнішньої політики не стоїть», – сказав Ніколенко агентству Інтерфакс-Україна в понеділок.

Він наголосив, що Україна високо цінує підтримку західних партнерів, зокрема США та ЄС, у протидії російській агресії та деокупації Криму і Донбасу.

«Паралельно Україна робить чимало роботи, щоб перетворитися на сучасну європейську демократичну державу. І цей шлях невідворотний. Водночас це не означає, що ми штучно стримуватимемо розвиток відносин із певними країнами або регіонами. Для нас завжди пріоритет номер один - національний інтерес, незалежно від точки світу, де він розташований», – зауважив Ніколенко.

Речник МЗС пояснив, що саме тому президент України поставив завдання міністру закордонних справ Дмитру Кулебі на додаток до системної роботи МЗС на досягнення членства України в ЄС і НАТО розвивати відносини з країнами інших регіонів світу, зокрема Азії, Африки, Латинської Америки.

Раніше Арестович заявив про те, що «якщо Захід захоче подружитися з Росією ціною здачі українських інтересів або значної їх частини, то ми розвернемося на Схід».

«Є Велика Британія, є Туреччина. Дзвінок президента був лідеру Китаю - це ще одна вісь, з якої ми можемо збалансувати наші відносини. Намічається велике азійське турне президента... І загальний меседж такий, як мені здається, - якщо Захід захоче подружитися з Росією ціною здачі українських інтересів або значної їх частини, то ми розвернемося на Схід, і так перебалансуємо нашу позицію. Тому в міжнародній політиці України перебуває на межі фолу», – сказав Арестович в інтерв'ю телеканалу «Дом».