Зеленський виступив на конференції президентів «Асоційованого тріо» в Грузії

19:01 19.07.2021

Глава держави Володимир Зеленський в понеділок, 19 липня, прийняв участь у Батумській міжнародної конференції «Посилюючи привабливість – коли ЄС змінює ситуацію». Разом з колегами з Молдови Майєю Санду і Грузії Саломе Зурабішвілі президент України підписав Декларацію саміту і зустрівся з лідером Євросоюзу Шарлем Мішелем.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

На саміті український гарант в черговий раз підкреслив, що агресія Росії несе метою перешкоджання Україні на шляху до євроінтеграції.

«У нас є спільні прагнення сьогодні – повноправне членство в Європейському Союзі. Але наші країни заплатили за своє прагнення дорогу ціну: ми не з книг знаємо, що таке анексія, окупація і війна», – звернувся Зеленський до голови Єврокомісії Шарлю Мішелю, кажучи, в тому числі і від президентів Грузії та Молдови.

«Якщо Брюссель та ЄС не демонструють залізну підтримку європейських прагнень України, Грузії та Молдови – то дехто демонструє залізні м'язи та свою зброю біля наших державних кордонів. І це загроза не лише для наших країн, а й для усього континенту», – зазначив Зеленський.

Нагадаємо, що 17 травня глави міністерств закордонних справ України, Грузії і Молдови підписали угоду про спільне просування країн до Євросоюзу, позначивши новий формат як «асоційованого тріо».

Створений формат включає три основних елементи: це структурування консультацій з європейської інтеграції між трьома міністерствами закордонних справ, а також щодо вступу в діалог з європейськими інституціями та членами ЄС, а також координації позицій в рамках «Східного партнерства».

«Тріо» буде працювати в області секторального співробітництва, а також поступової інтеграції у внутрішній ринок Європейського Союзу – міністри погодилися, що це буде основним акцентом в роботі формату.

Ще на цю тему