Кількість учасників високого рівня на саміті Кримської платформи зростає щодня - Джапарова

20:40 16.07.2021

Україна щодня отримує від міжнародних партнерів підтвердження високого рівня представництва на саміті Кримської платформи.

Про це заявила перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова на пресконференції в Укрінформі на тему: «(Не) втрачені архіви Криму».

«23 серпня ми проведемо великий міжнародний саміт Кримської платформи у Києві. Рівень підтвердження (участі) зараз зростає кожного дня. Це буде високий рівень, коли наші партнери і друзі будуть представлені на найвищому рівні – чи то президентів, чи прем’єр-міністрів або голів парламентів, які приїдуть до Києва, або міністрів закордонних справ», - сказала Джапарова.

Вона нагадала, що за результатами саміту буде підписано Кримську декларацію, яка зафіксує злочини Російської Федерації в тимчасово окупованому Криму.

У цьому контексті Джапарова привернула увагу до оприлюдненого сьогодні дослідження Центру економічної стратегії, згідно з яким Прямі втрати від тимчасової окупації Російською Федерацією Кримського півострова становлять 135 млрд доларів, або близько 75% ВВП України у 2013 році.

За словами першої заступниці міністра, спектр наслідків окупації дуже великий – від незаконного використання частотного ресурсу в Криму до вивезення з півострова культурних цінностей.

«Їх дуже багато, і, мені здається, що Кримська платформа – це якраз такий прожектор, спрямований на всі ці наслідки, і спроба українського суспільства більш детально вивчити неочевидні, нелінійні наслідки окупації: спроб обходу санкцій, спроб РФ легітимізувати статус-кво та замовчати цей трек, щоб світ втрачав увагу до цієї теми. Тому це (ініціатива Кримська платформа. – ред.) проактивна дія України», - зазначила Джапарова.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на тимчасову окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Перший саміт Кримської платформи запланований на 23 серпня 2021 року.
 

Ще на цю тему