У Зеленського назвали ключову проблему статті Путіна «про єдність росіян та українців»

08:30 13.07.2021

Офіс Президента Володимира Зеленського вважає, що якби Президент Росії Володимир Путін був послідовним, то йому варто було б засудити створення самопроголошених Донецької та Луганської «народних республік» після своєї статті «про історичну єдність росіян та українців».

Про це Українським Новинам повідомив медійний радник керівника Офісу Михайло Подоляк.

«Треба бачити головне. Дуже несподіваним виявилося, на мій погляд, побачити в статті пана Путіна настільки різкий осуд національної та адміністративної політики більшовиків», – відреагував він на статтю.

Путін у ній пише, що «сучасна Україна – цілком і повністю дітище радянської епохи», тому що більшовики «довільно нарізали кордони, роздавали щедрі територіальні «подарунки» та «Росія фактично була пограбована».

Незалежність України, на його думку, «українські еліти обгрунтували через заперечення її минулого, правда, за винятком питання кордонів».

«Якщо лідер Росії вважає пограбуванням Росії створення більшовиками республік, то як же тоді пояснюється існування на окупованій території Донбасу двох утворень – так званих «ДНР» і «ЛНР»? Якщо лідер Росії вважає українців і росіян одним народом, то одним народом повинні вважатися і жителі двох близьких міст – Донецька та Луганська. Проте, навіть там були створені окремі окупаційні освіти. Щоб бути послідовним, лідеру Росії довелося б засудити і тих, хто створював дві фейкові «республіки» серед однакових людей, тому що це просто перенесення більшовицької логіки на сучасний політичний грунт», – прокоментував Подоляк.

У цілому радник керівника Офісу не згоден з ідеєю публікації.

«Якщо серйозно, то інтерпретацій довгої історії двох народів може бути дуже багато. Але всі вони не скасовують того простого факту, що будь-який росіянин, який приїжджає в Україну, неминуче приходить до висновку про суттєві відмінності між культурами – в Україні і в Росії. Це різні національні характери, це різні формати внутрішніх відносин у суспільстві, це різне сприйняття влади та державності і це абсолютно різні типи держави», – пояснив він.

При цьому він додав, що «при всій різниці ми можемо жити у мирі – якщо керівництво Росії просто буде поважати чинні міжнародні норми та договори, які підписує».

У цьому контексті Подоляк назвав відсутність довіри до Путіна основною проблемою матеріалу.

«Не можна доводити подіями далекого минулого порушення міжнародних правил у наш час. Це ні в кого не викличе довіри. Саме в цьому – ключова проблема опублікованої паном Путіним статті. Довіряти їй будуть тільки ті, хто лояльний російському лідерові», – сказав він.

Обговорення статті та її сенсу з історичної або ситуативної точки зору радник керівника Офісу назвав безглуздим.

Ще на цю тему