Кораблі Deutsche Marine можуть взяти участь у навчаннях SeaBreeze наступного року - посол Німеччини 

11:20 12.07.2021

Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен сподівається, що Німеччина скоро може взяти участь у міжнародних навчаннях SeaBreeze у Чорному морі. 

Наразі військове співробітництво обмежується допомогою Німеччини у реформуванні Медичної служби Збройних сил України та лікуванні поранених українських військових у госпіталях Бундесверу. 

Про це Анка Фельдгузен, Надзвичайний і Повноважний посол Німеччини в Україні повідомила в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

За словами Анки Фельдгузен, Німеччина разом із партнерами уважно спостерігає за мілітаризацією Криму і вони чітко сказали Росії, що так не повинно бути.  

«Вони дещо вивели з Криму, але не все, і ми про це знаємо (після проведення масштабних військових навчань – ред.). Наші уряди роблять з цього висновки. Мені здається, що участь міжнародних партнерів у навчаннях SeaBreeze показує, що ми вважаємо Чорне море місцем, де може бути ескалація тільки через те, що там все дуже близько. Там і Крим, де дійсно зараз йде дуже значна мілітаризація. Туреччина недалеко, Росія сама недалеко, і країни ЄС – Болгарія, Румунія. І Україна. Тобто це такий дуже маленький географічний простір. Треба дійсно дуже обережно ставитись до того, що там відбувається», – сказала Посол ФРН. 

Відповідаючи на питання про враження від проходу британського есмінця HMS Defender українськими територіальними водами поблизу Севастополя та як скоро там можна буде побачити німецькі військові кораблі, Анка Фельдгузен відповіла: “Я не міністр оборони, але я дуже сподіваюсь, що ми теж скоро зможемо взяти участь у таких навчаннях». 

На уточнення, чи варто чекати біля берегів Криму кораблів Deutsche Marine, зі сміхом відповіла: «Чекаємо. Наступного року про це поговоримо знову, коли буде SeaBreeze».

Посол ФРН також зазначила, що Німеччина активно співпрацює з Україною в інших сферах оборони, зокрема, дуже успішним є співробітництво з Медичною службою ЗСУ.

«Наприклад, у рамках так званої ініціативи Федерального уряду з підвищення дієздатності минулого року ми оснастили різні військові госпіталі новим обладнанням на суму понад три мільйони євро, щоб покращити медичне забезпечення Збройних Сил. Як тільки з’являться сприятливі умови з огляду на пандемію коронавірусу, лікарі та молодші медичні працівники з відповідних госпіталів повинні отримати можливість пройти практику в госпіталях Бундесверу з метою отримання досвіду щодо оптимального використання обладнання. Крім того, ми активно надаємо медичну допомогу в Німеччині тяжко пораненим у конфлікті на Донбасі. З 2014 року ми вже здійснили десять місій з транспортування поранених до Німеччини в рамках нашої місії медичної евакуації (MedEvac) – загалом 139 пацієнтів», – повідомила Анка Фельдгузен.

Раніше, в інтерв’ю ZN.UA Анка Фельдгузен пояснювала обмеження військової співпраці з Україною тим, що «для Німеччини історично Східна Європа — особлива частина світу, ми всі були виховані з ідеєю, що німецьких солдатів, німецької зброї тут ніколи не буде».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляв, що продаж зброї Німеччиною Україні – «питання принципу. Ця поставка повинна відбутися, ми маємо цю стіну зламати».
 

Ще на цю тему