США обговорили з Україною створення міжнародного центру підготовки пілотів

13:01 09.07.2021

США обговорили з Україною створення міжнародного центру підготовки військових пілотів.

Про це інформує Український мілітарний портал.

Він функціюватиме на кшталт Міжнародного центру миротворчості та безпеки, що є у розпорядженні Сухопутних військ ЗСУ на Львівщині.

До реалізації заплановано залучити міжнародних партнерів України.

Питання створення міжнародного центру нещодавно обговорили представники Командування Повітряних Сил разом з американськими колегами під час робочої зустрічі.

З боку США у обговорені взяв участь військово-повітряний аташе при Посольстві США в Україні підполковник Джон Картер, що нещодавно призначений на посаду, та представник Національної гвардії штату Каліфорнія майор Кенджі Мацуда.

Як пише АрміяInform на зустрічі сторони обговорили організацію наступних міжнародних навчань «Чисте небо».

Присутні пригадали, як три роки тому двостороннє навчання «Чисте небо – 2018», яке проходило на базі аеродрому, що на Хмельниччині, стало найпотужнішим заходом з бойової підготовки, який американські та українські військові льотчики провели у тісній взаємодії як у небі, так і на землі.

«До такого масштабного міжнародного навчання треба готуватись не один рік за всіма НАТОвськими нормами», — сказав заступник начальника штабу Повітряних Сил ЗС України полковник Геннадій Шелудько, який, власне, й очолив українську делегацію на зустрічі. Саме тому ми й проводимо такі зустрічі, де плануємо, обговорюємо деталі.

Полковник висловив подяку американській стороні за надану матеріально-технічну допомогу, а саме: обладнання українських військових аеродромів сучасними засобами радіонавігації та посадки за стандартами НАТО, обмін досвідом щодо застосування безпілотних літальних комплексів, курсову підготовку військовослужбовців Повітряних Сил, що регулярно проводять тренувальні місії Командування ВПС США в Європі.

Із зацікавленням гості слухали виступ представника бригади транспортної авіації – командира загону авіаційної ескадрильї капітана Федора Шпортія. Офіцер розповів про завдання, які виконує авіаційна бригада, можливості аеродрому, спільні навчання з міжнародними партнерами.

Менше ніж рік тому під час стратегічного багатонаціонального навчання «Об’єднані зусилля – 2020» тут базувались уже добре відомі українському небу конвертоплани V-22 Osprey та славнозвісний транспортник МС-130.

Ще на цю тему