Представник НАТО назвав «чутливі» для союзників питання в Україні 

09:20 08.07.2021

Реформування Служби безпеки України у сучасну та дієздатну структуру, а також чітке визначення вертикалі військового управління залишаються наразі серед «чутливих» питань, які мають великий вплив на характер відносин між Україною і НАТО.

Про це 7 липня у Вільнюсі під час 4-ї Міжнародної конференції з питань реформ в Україні сказав заступник помічника Генерального секретаря НАТО у політичних справах та з політики безпеки Джеймс Апатурай, повідомляє Укрінформ.

«Ми вітали … проєкт закону про Службу безпеки України, який просувається у вірному напрямку, щоб зменшити за розміром та демілітаризувати цю службу. Така сучасна Служба безпеки може зміцнити механізми нагляду, тож ми закликаємо політиків у Верховній Раді захистити та зберегти в остаточному тексті ті положення цього закону, які орієнтовані на реформи. Ми переконані – це добре для України. Сильніша Служба безпеки дасть вам можливість для ширшої співпраці з НАТО, відкриє ті двері, які ми поки що не зможемо відкрити, доки не матимемо впевненості в цій службі», - сказав Апатурай.

Він окремо наголосив, що вже у найближчій перспективі для України буде важливим докласти зусилля, щоб привести національну систему цивільного контролю і демократичного нагляду над Збройними силами у відповідність зі стандартами НАТО.

«Що це означає? Командні ланки мають отримати єдину вертикаль підпорядкування – від президента і міністра оборони до головнокомандувача Збройних сил, який виконує те, що йому доручає міністр оборони. Це зрозуміло, і це має набути інституційних рамок в регуляторних правилах та у законодавстві», - підкреслив представник Альянсу.

Він зауважив, що союзники по НАТО задоволені тим, що в Україні формується нове бачення сфери безпеки, що знайшло відображення у Законі про національну безпеку 2018 року, у Стратегії національної безпеки, у концепції військової безпеки, у законах про розвідку та оборонні замовлення тощо, - всі ці зусилля вітаються Альянсом.

«Водночас необхідна чітка артикуляція стратегічних цілей по усьому сектору безпеки й оборони. Варто посилити всю національну архітектуру планування, забезпечити зв'язок між політикою, планами, ресурсами та імплементацією, - все це необхідно звести разом. І, зрозуміло, над реформами мають працювати більш кваліфіковані люди», - зазначив Апатурай.

У столиці Литви 7-8 липня проходить Міжнародна конференція з питань реформ в Україні. Цей формат був започаткований у 2017 році в Лондоні для об’єднання зусиль партнерів та друзів України. Учасники форуму обговорюють ситуацію в країні та визначають оцінку демократичних трансформацій і реформ, які відбуваються з 2014 року. Конференція скликалася після цього в 2018 році в Копенгагені, у 2019 році в Торонто.
 

Ще на цю тему