У НАТО натякнули, що для ПДЧ або членства недостатньо виконання певних критеріїв

18:41 07.07.2021

Спеціальний представник генсека НАТО Джеймс Аппатурай зазначив, що для отримання Плану дій щодо членства в Альянсі та власне набуття членства недостатньо технічного досягнення певних критеріїв, тому що прийняття певної країни до НАТО є політичним рішенням.

Як повідомляє Європейська правда, про це він сказав, коментуючи ідею про те, щоб Україна отримала певний список критеріїв для членства в НАТО, як свого часу – для безвізового режиму з ЄС.

«Це так не працює. Немає чіткого переліку критеріїв, після виконання яких надається ПДЧ або членство – тому що це політичні рішення, це не суто технічні критерії… Я не кажу, що не має зв’язку між реформами і політичним рішенням – звісно, вони пов’язані. Але лише виконання переліку умов самого по собі недостатньо», – зауважив Джеймс Аппатурай. 

Він пояснив, що країна, безперечно, має бути готовою до членства, але до розширення має бути готовим і НАТО, і це рішення мають ухвалювати країни-члени – «але без участі третіх сторін, у даному випадку Росії».

Раніше президент Володимир Зеленський заявив у Вільнюсі, що Україна хоче отримати перелік критеріїв для членства в НАТО. 

Ще на цю тему