Катери «Старобільськ» та «Слов’янськ» пройшли оцінювання за стандартами НАТО / Фото

18:35 03.07.2021

У межах першої морської фази міжнародних навчань «Сі Бриз– 2021» було проведено самооцінку першого рівня патрульних катерів типу Island «Слов’янськ» та «Старобільськ» офіцерами-оцінювачами ВМС ЗС України.

Оцінка була поділена на дві фази: берегову та морську. Берегова відбувалася в пункті базування, морська – безпосередньо в морі, під час активної фази навчань, пише АрміяInform.

Перший, базовий етап, мавперевірку знання особового складу своїх обов’язків, ведення документації, яка необхідна для досягнення взаємосумісності, тобто всі ті питання, які не потребують виходу в море.

Другий етап, це була вже перевірка практичних дій екіпажів у морі, під час якого катери відпрацьовували різні елементи, а саме буксирування, тактичне маневрування з катерами типу Island ВМС Грузії, надання першої невідкладної допомоги, боротьба за живучість, протидія повітряному та морському противнику тощо.

«Оцінювачі безпосередньо знаходились на борту, та мали можливість в процесі відпрацювання кожного елемента ставити питання, перевіряти дії екіпажу, – прокоментував заступник директора оцінки капітан 3 рангу Віталій Спірідонов. – Якщо говорити про стандарти НАТО, то вся документація та команди повинні відпрацьовуватись англійською».

Слід додати, що оцінка проводиться для досягнення взаємосумісності підрозділів різних країн. Тобто, наприклад, корабель може бути український, а доглядова група з будь-якої іншої країни, таким чином діючи за одними стандартами, вони досягають повного взаєморозуміння.

Після завершення оцінювання всі необхідні документи будуть направлені до Об’єднаного командування ВМС НАТО (MARCOM), яке розташовано у Нортвуді, на північному заході Лондона. Після підтвердження перевірки, наступним буде вже оцінювання першого рівня під керівництвом експертної групи представників країн Альянсу.

Фото: АрміяInform
 

Ще на цю тему