30-річчя створення Національного меджлісу кримськотатарського народу

08:01 01.07.2021

Тридцять років тому, 30 червня 1991 року в Сімферополі закінчилася перша сесія Другого Курултаю кримських татар, на якій був сформований аналог парламенту — Національний меджліс.

Про це нагадує політичний діяч Євген Лупаков на своїй сторінці у Facebook.

Перший курултай кримських татар відбувся 25 березня 1917 року, але через окупацію Радянським Союзом кримські татари не могли відстоювати свої права. Та вже 30 червня 1991 року Меджліс затвердив національний гімн і прапор кримських татар.

«Перш за все, Курултай обрав Національний меджліс — законодавчо-представницький орган, аналог парламенту, який очолив Мустафа Джемілєв (незмінним лідером він залишався до 27 жовтня 2013 року)», — написав Лупаков.

Друга сесія Другого курултаю кримських татар відбулася вже 27-31 липня 1993 року в незалежній Україні.

Згідно із статутом, метою Меджлісу є подолання наслідків геноциду, вчиненого проти кримських татар радянською владою, відновлення прав і національно-територіальне самовизначення.

«Спілка офіцерів України вітає братній кримськотатарський народ з черговим ювілеєм формування Національного меджлісу та бажає якнайшвидшого звільнення Криму від російської окупації, остаточного і безповоротного повернення всіх кримських татар на свою історичну Батьківщину — в Крим!», — додав діяч у публікації.

Нагадаємо, 27 жовтня 2013 року новим головою Меджлісу став Рефат Чубаров. Він з незначною перевагою виграв ці вибори у іншого претендента Ремзі Ільясова.

Вже 5 липня 2014 року окупаційна «влада» півострова на п’ять років заборонила в'їзд до Криму Рефату Чубарову.

Самопроголошена «прокурорка» Криму Наталія Поклонська зачитала Чубарову «постанову» про заборону на в'їзд.

Ще на цю тему