До 2024 року Держприкордонслужба отримає 20 патрульних кораблів FPB98 – Аваков

21:01 25.06.2021

До кінця 2021 року Берегова охорона Держприкордонслужби отримає перший корабель моделі FPB98 спільного українсько-французького виробництва. До 2024 року Держприкордонслужба отримає 20 кораблів цієї серії.

Про це повідомив глава МВС Арсен Аваков.

«Представляю Вам макет патрульного корабля FPB98 Берегової охорони прикордонної служби України. Це вже реальність! Кораблі вже у виробництві. У жовтні цього року перший корабель буде спущений на воду для приймання і випробовувань!», – зазначив він.

За його словами, всього до 2024 року Держприкордонслужба отримає 20 кораблів цієї серії – спільного французько-українського виробництва.

Він зазначив, що кораблі FPB98 мають 32 метра довжини і швидкість понад 30 вузлів, екіпаж з 13 осіб, дальність ходу близько 1200 морських миль, а також автономність від 7 до 10 діб.

«Всі кораблі оснащені швидкохідним rib човном українського виробництва (Харків). 5 кораблів буде повністю зроблено в Україні на заводі «Нібулон» у Миколаєві. Загальна сума контракту 136,5 млн євро. Сьогодні моряки-прикордонники прийняли 3 корпуси у Франції, в жовтні 2021 року перший готовий корабель буде спущено на воду для випробовувань і приймання. Постачання першого корабля в Україну очікується в грудні 2021 року. Всього у 2022 році буде отримано 9 кораблів. У межах контракту також буде підготовлено 240 членів екіпажів кораблів і 120 техніків. Контракт передбачає також і створення баз обслуговування в Україні. Надалі підтримка кораблів здійснюватиметься на українських підприємствах», – написав він.

Міністерство внутрішніх справ України підписало контракт на будівництво патрульних катерів FPB 98 MKI для Державної прикордонної служби України з французькою ОCEA за участю компанії «Нібулон». Проєкт передбачає протягом трьох років будівництво для Держприкордонслужби України 20 сучасних патрульних катерів.

Як відомо, суднобудівний завод «Залів» у місті Керч в окупованому Криму лишився єдиним підприємством, на якому продовжується масштабна військова суднобудівельна програма – після того як суднобудівний завод «Море» (м. Феодосія) через західні санкції припинив будівництво корветів. 20 липня 2020 року посольство США в Україні засудило будівництво РФ військових кораблів в окупованому Криму на вкраденому в України керченському суднобудівному заводі «Залів».

Нагадаємо:

В кінці грудня 2018 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що у 2019 році МВС запропонує Кабміну проект з виробництва спільно з французькою компанією близько 20 катерів для посилення охорони морських кордонів країни. Міністр зазначив, що йдеться про сучасні катери довжиною 32-35 метрів, які будуть виготовлятися на одному з українських заводів у співпраці з французькою стороною, але «з високим ступенем локалізації проекту в Україні».
На початку квітня 2019 року голова Держприкордонслужби Петро Цигикал повідомив, що Україна веде переговори про закупівлю у Франції 22 патрульних кораблів, що посилить захист морських кордонів в Чорному і Азовському морях.

Ще на цю тему