Троє жителів Херсонщини вербували моряків для перевезення нелегалів – справу передали до суду

09:45 25.06.2021

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно трьох учасників організованої злочинної групи, що вербувала українців для перевезення нелегальних мігрантів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

«Починаючи з 2011 року, учасники злочинної групи - троє жителів Херсонської області підшукували українців, у тому числі, жителів тимчасово окупованого півострова, які перебували у скрутному матеріальному становищі», – ідеться в повідомленні.

Вони обіцяли людям стабільний заробіток та вводили їх в оману, пропонуючи легальну роботу за кордоном, яка пов’язана з переправлянням морським шляхом з України до Туреччини яхт, а також здійснення пасажирських перевезень туристів. Задля переправлення моряків до Туреччини, учасники злочинної групи забезпечували їх відповідними плавзасобами та документами, які необхідні для проходження митного та паспортного контролю.

Надалі, обвинувачені шляхом обману та погроз, експлуатували моряків для переправляння нелегальних мігрантів морським шляхом з Турецької Республіки до Італії. В результаті, ряд потерпілих від протиправних дій зловмисників були затримані правоохоронними органами країн ЄС, заарештовані та поміщенні до місць позбавлення волі на тривалі строки.

У ході досудового розслідування органами правопорядку автономії проведено масштабну роботу з викриття учасників організованої злочинної групи, які діяли 8 років.

Обвинувальний акт стосовно трьох учасників організованої злочинної групи за фактом вербування громадян України (ч. 3 ст. 149 Кримінального кодексу України) скеровано до суду. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Як повідомлялося раніше, 12 травня двом учасникам угрупування, що займалося вербуванням моряків для перевезення нелегальних мігрантів, повідомили про підозру.