Міністр оборони Британії пояснив, що есмінець Defender робив у Чорному морі

19:01 23.06.2021

Британський есмінець «Дефендер», про обстріл якого у середу заявили в Росії, здійснював звичайний транзит з Одеси до Грузії через Чорне море.

Про це йдеться у заяві міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса у Твіттері, передає Укрінформ.

«Сьогодні вранці HMS Defender здійснив звичайний транзит з Одеси до Грузії через Чорне море. Як і завжди для цього маршруту, він увійшов в міжнародно визнаний коридор поділу руху. Він успішно покинув цей коридор о 9:45 за британським літнім часом. Як завжди, російські кораблі стежили за його проходом, і він дізнався про (російські - ред.) навчання в більш широкому районі», – йдеться у повідомленні.

Раніше у Міністерстві оборони Великої Британії спростували інформацію про відкриття попереджувального вогню по британському есмінцю «Дефендер» з боку російських військових біля берегів окупованого Росією українського Криму у середу, 23 червня.

У британському відомстві заявили, що корабель Королівського флоту здійснює мирний прохід територіальними водами України відповідно до міжнародного права.

«Ми вважаємо, що росіяни проводили артилерійські навчання в Чорному морі та попередньо попередили морське співтовариство про свою діяльність. В HMS Defender не стріляли, і ми не визнаємо твердження про те, що на його шляху скидалися бомби», – йдеться у повідомленні.

Раніше в середу Міноборони РФ заявило, що російські військові і прикордонники відкрили «попереджувальний» вогонь і зробили «попереджувальне» бомбометання по курсу британського есмінця «Дефендер». Це сталося, коли він проходив у Чорному морі біля берегів окупованого Росією Криму в районі мису Фіолент. У російському відомстві заявили, що британський корабель «зайшов у територіальні води РФ», але не реагував на попередження.

Пізніше стало відомо, що військового аташе Великої Британії у Москві викликали до Міноборони РФ через інцидент із британським есмінцем у Чорному морі.

Як повідомлялося, українська АРК Крим була окупована Росією в результаті агресії, яка розпочалася 20 лютого 2014 року.