Байден і Ердоган не дійшли згоди щодо російських С-400 – Білий дім

11:20 18.06.2021

Президенти США й Туреччини під час зустрічі на саміті НАТО не змогли узгодити позиції у питанні використання Анкарою російських систем протиповітряної оборони С-400.

Як передає пресслужба Білого дому, про це повідомив радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван, пише Укрінформ.

«Стосовно С-400 - вони обговорювали це питання. Рішення по ньому не прийняте. Було досягнуто домовленості продовжити діалог», - сказав він.

Водночас радник глави Білого дому підтвердив: під час зустрічі Байдена й Ердогана було домовлено, що турецька сторона бере на себе зобов’язання стосовно безпеки міжнародного аеропорту в Кабулі після виведення сил США та союзників з Афганістану.

«Лідери чітко заявили, що Туреччина гратиме провідну роль у безпеці міжнародного аеропорту Хаміда Карзая», - зазначив Салліван.

Як повідомлялось, Туреччина, яка є членом НАТО, у 2019 році закупила у Росії системи ППО С-400 та інтегрувала їх у свою систему оборони. Турецькі сили випробували можливості С-400 на військових літаках, закуплених раніше у США.

У цьому зв’язку 14 грудня 2020 року Штати ввели санкції проти управління оборонної промисловості Турецької Республіки за свідому участь у масштабній угоді з Рособоронекспортом, який перебуває під американськими санкціями.
 

Ще на цю тему