«Гроші нічого не вирішують». Зеленський розповів, яку компенсацію хоче Україна за запуск «Північного потоку – 2»

18:30 17.06.2021

Про компенсації, які Україна хоче отримати в разі завершення будівництва газопроводу «Північний потік – 2».

Президент Володимир Зеленський розповів у інтерв'ю Agence France- Presse, Reuters і Associated Press, переклад якого опублікував Офіс президента 16 червня.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що Україна готова обговорювати питання компенсацій втрат України після запуску російського газопроводу.

«Припинення війни, спокій і стабільність на всій території незалежної України. А коли ми говоримо «стабільність» – це і геополітична стабільність, і постійне припинення вогню, і контроль наших територій, і енергетична безпека. Це все про справедливість», – пояснив Зеленський, додавши, що не бачить неузгодженості в їхніх позиціях із міністром щодо цього питання.

Зеленський знову підкреслив, що «Північний потік – 2» – це зброя проти України.

«Хтось із європейських лідерів сказав: просто Україні потрібні гарантії. Це не просто про гарантії. Для нас це не про економіку, це смішно виглядає. Це точно політична зброя, і поки що в напрямку «Північного потоку – 2» всіх переграє Росія», – зазначив президент.

У світлі цього він вважає справедливим, що Україна має здобути гарантії безпеки.

«А найголовніше в безпекових гарантіях – це повернення наших територій. Якщо є крок із підтримки такого рішення з боку насамперед Росії і з боку країн Європи, які зацікавлені в «Північному потоці – 2», і у нас паралельно є, крім геополітичних, енергетичні гарантії, безпекові гарантії, тоді так – я розумію. А якщо цього немає, то це просто підвішують ситуацію і кажуть: давайте ми вам дамо гроші. Гроші нічого не вирішують», – підкреслив Зеленський.

Глава держави також вважає, що російський газопровід у разі його запуску буде відсувати на задній план питання деокупації Криму і Донбасу.

«Коли була анексія Криму, а потім почалася війна на сході України, у нормандському форматі всі почали говорити: давайте напишемо «Мінськ», шляхи й кроки, як зупинити війну – навіть не казали «війну», а «конфлікт на сході України», забуваючи про Крим. А коли буде «Північний потік – 2», можна буде тим чи іншим шляхом заблокувати як ситуацію щодо постачання газу в Україну, так і транзит Україною, усі говоритимуть про це питання, і всі забуватимуть питання Донбасу... Мені ця тактика зрозуміла», – підкреслив Зеленський.
 

Ще на цю тему