У Маріуполі може з’явитися «Залізний купол» – міська влада

12:21 17.06.2021

У Маріуполі може з’явитися ізраїльська система протиповітряної оборони «Залізний купол».

Про це заявив заступник міського голови Сергій Захаров у коментарі сайту mrpl.city

Цього місяця очікується візит делегації з Ізраїлю для реалізації проєкту.

Необхідність наявність такої системи зумовлена бажанням відновити роботу аеропорту в Маріуполі, що розташований за 40 км від лінії зіткнення.

Як досвід можливості роботи авіатранспортного сполучення у зонах бойових дій, Сергій Захаров навів приклад Ізраїлю, де діє аеропорт у 8 км від буферної зони.

Якщо казати про захисну систему «Залізний купол» – це близько 50 млн євро. Місто вже зв’язалось з ізраїльською компанією, котра займається безпекою, фахівці мають приїхати наприкінці червня та ми обговоримо можливість встановлення системи у Маріуполі. Ми детально вивчаємо це питання та знаходимось у тісному діалозі, – розказав заступник міського голови Маріуполя відповідаючи на запитання журналістів.

«Залізний купол» здатен перехоплювати та знищувати тактичні некеровані ракети та артилерійські боєприпаси, що можуть загрожувати населеним пунктам.

Першу батарею системи розгорнули в Ізраїлі у 2011 році та з того часу вона неодноразово показала свою ефективність від ракетних ударів.

У травні цього року система брала участь у відбитті ракетних ударів з Сектору Газа, тоді значну частину запущених некерованих боєприпасів вдалось знищити та уникнути великої кількості постраждалих.

24 січня 2015 року російськими військами було обстріляно з реактивних систем залпового вогню «Град» житловий мікрорайон «Східний» міста Маріуполь та блокпост Збройних сил України в селищі Виноградне.

За остаточною інформацією СБУ від 7 травня 2018 року, загинуло 29 людей, поранено 92 громадян, серед загиблих та поранених родини, діти, підлітки.

Запуск ракети комплексу «Залізний купол» Фото з відкритих джерел

 

Ще на цю тему