Кібератака проти члена НАТО може бути розцінена як збройний напад – саміт

10:01 15.06.2021

Лідери країн НАТО на саміті в Брюсселі ухвалили рішення про те, що деякі випадки масштабних зловмисних дій у кіберпросторі проти однієї з них може бути розцінено як збройний напад, що призведе до застосування статті 5 про колективний захист.

Про це йдеться в комюніке за підсумками саміту.

У документі наголошується, що кіберзагрози безпеці Північноатлантичного альянсу стають все більш частими і руйнівними.

Щоб протистояти викликам кібербезпеки, що зростають, країни НАТО схвалили комплексну політику кіберзахисту альянсу.

«Союзники визнають, що вплив значних зловмисних кумулятивних дій у кіберпросторі за певних обставинах може розглядатися як збройний напад», – йдеться в документі.

Рішення про те, чи призведе до застосування статті 5 та чи інша кібератака, буде прийматися членами Північноатлантичної ради «в індивідуальному порядку».

Довідка.

Стаття 5 Вашингтонського договору передбачає створення системи колективного захисту. Сторони погоджуються, що збройний напад на одну або кількох країн-учасниць вважатиметься нападом на них усіх, і якщо таке станеться, кожна країна допоможе жертві агресії, включно із застосуванням збройної сили.

У комюніке йдеться, що країни будуть ширше використовувати НАТО як платформу для політичних консультацій щодо кібератак, «розглядаючи можливі колективні заходи».

Під час виступу в неділю перед журналістами, радник із національної безпеки США Джейк Салліван сказав, що «є думка, що якщо хтось піддасться масованій кібератаці і йому буде потрібна технічна або розвідувальна підтримка з боку іншого союзника, щоб впоратися з цим, вони можуть скористатися статтею 5, щоб отримати допомогу»,– повідомляє CNN.

Ще на цю тему