Генсек НАТО Столтенберг очікує, що майбутній саміт підтвердить підтримку євроатлантичних прагнень України та Грузії

21:01 11.06.2021

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг очікує, що саміт альянсу, який відбудеться у Брюсселі 14 червня, підтвердить політику відкритих дверей організації, як і підтримку євроатлантичних прагнень України та Грузії.

Про це він сказав у п'ятницю у Брюсселі на віртуальній прес-конференції, відповідаючи на запитання агентства Інтерфакс-Україна.

Столтенберг наголосив, що для НАТО Україна та Грузія – «два партнери, яких ми цінуємо дуже високо».

«Обом ми надаємо політичну та практичну підтримку. Я вважаю, що важливо, щоб ми продовжували зміцнювати наше партнерство з цими двома партнерами», – впевнений генсек НАТО.

При цьому він особливо зазначив, що це важливо робити й тому, що «ці партнери були предметом російських агресивних дій – Грузія у 2008 році, й частина грузинських територій все ще окупована, і те саме з незаконною анексією Криму та дестабілізацією на сході України».

Також Столтенберг згадав телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася в четвер, 10 червня.

«Це була дуже хороша розмова. Я підтвердив сильну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, а також те, що я очікую, що лідери НАТО знову підтвердять рішення у рамках політики відкритих дверей НАТО, яка була великим успіхом для поширення демократії та свободи в Європі. Саміт продемонструє підтримку НАТО Україні та Грузії та їхнім євроатлантичним прагненням», – сказав він.

Водночас генсек НАТО особливо наголосив, що наразі фокус (України та Грузії) має бути зосереджений на реформах.

«Ми й надалі допомагатимемо і підтримуватимемо їх у виконанні цих реформ», – запевнив Столтенберг.

Ще на цю тему