Україна має необхідні інструменти для приєднання до НАТО – Держсекретар США

14:01 09.06.2021

Україна володіє необхідними інструментами для приєднання до Північноатлантичного альянсу, проте не всі союзники цілковито підтримують такий крок.

Про це заявив Держсекретар США Ентоні Блінкен, виступаючи на слуханнях в комітеті із закордонних справ Сенату Конгресу США, передає УНН.

«Ми підтримуємо членство України в НАТО, у неї безумовно є всі необхідні інструменти. З тих пір, як був створений ПДЧ, низка інших дуже важливих інструментів були розроблені для того, щоб допомогти країнам підготуватися до можливого членства, включаючи річну програму, від якої Україна отримує переваги. За нашою оцінкою, в України є всі інструменти, необхідні їй для продовження руху вперед в цьому напрямку, і ми працюємо з нею на щоденній основі», – сказав Держсекретар США.

За словами Блінкена, сам по собі ПДЧ повинен бути розроблений при повному консенсусі всіх членів Альянсу.

«Я думаю, що деякі держави зараз це підтримують в меншій мірі, ніж інші», – додав він.

Напередодні віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що Україна розраховує, що в грудні 2021 року на міністерській зустрічі НАТО лідери країн Альянсу проінструктують своїх міністрів закордонних справ щодо подальших кроків в напрямку ПДЧ для України.

Курс на вступ до НАТО закріплений в Конституції України. А швидке отримання Плану дій щодо членства в НАТО - мета, зафіксована в Стратегії національної безпеки України.

Ще на цю тему