Завершено етап вогневих випробувань САУ «Богдана» / Відео

15:00 02.06.2021

Дослідний зразок колісної САУ 2С22 «Богдана» пройшов один з етапів заводських випробувань на полігоні Широкий Лан.

Відео з вогневими випробуваннями нової української 155-мм артилерійської системи від «Краматорського заводу важкого верстатобудування» опублікувало Військове телебачення України, пише defence-ua.

«Стрільба відбулася в плановому режимі. Попереду - подальші випробування», - доволі лаконічно йдеться в описі до відео.

На самому відео зафільмована серія пострілів і, судячи зі зміни кута підйому гармати, вони здійснювались на різну дальність.

Також слід відмітити ручне заряджання гармати, яке з огляду на декларування розробника інтеграції автомату заряджання є тимчасовим рішенням.

Також на САУ має бути встановлена цифрова система управління вогнем, проте поки, судячи з відео, наведення виконується вручну, а постріл - зі «шнурка».

Зазначимо, що випробування САУ «Богдана» передбачають перевірку не тільки дальності, точності та кучності системи, але і стійкості гармати на настріл. Загалом мова йде про здатність зробити 1400 пострілів на максимальному заряді.

Додамо, що ці випробування фактично стали для «Богдани» першими. Починаючи з початку дослідно-конструкторської роботи у 2016 році до цих випробувань з неї було зроблено лише 7 пострілів, включно з гідро- та холостими пострілами.

У підсумку САУ 2С22 «Богдана» має стати першою української артистемою під натівський 155-мм снаряд зі стволом з української сталі, який зроблено на вітчизняному обладнанні.

Розробник декларує дальність пострілу звичайним снарядом до 40 км, а активно-реактивним - до 60 км. Наразі «Богдана» встановлена на шасі КрАЗ-63221, що в умовах банкрутства заводу та відновлення його роботи не раніше 2022 року, можливо буде потребувати зміни шасі.

Ще на цю тему