Українські військові розпочали випробування нової 155 мм САУ «Богдана» / Фото

16:20 27.05.2021

В Україні на полігоні Широкий Лан почалися випробування 155-мм САУ «Богдана». 

З неї вже здійснено понад 50 пострілів. Інші деталі випробувань поки залишаються втаємниченими - до їхнього завершення і підсумкових оцінок, повідомляє Defense Express.

Мова йде про попередні випробування, які полягають в оцінці реальних можливостей озброєння та відповідності визначеним вимогам. Попередні випробування проходять за участю і під контролем представників Міноборони, яке тривалий час чекало на готовність розробників до цього заходу.

Українська самохідна артилерійська установка 2С22 «Богдана» калібром 155-мм розробляється на підставі спільного рішення Міністерства оборони України та публічного акціонерного товариства «Краматорський завод важкого верстатобудування» в рамках дослідно-конструкторської роботи за державним оборонного замовленням з лютого 2016 року.

Вперше український зразок показали 14 липня 2018 року, а вже 24 серпня того ж року САУ 2С22 «Богдана» могли побачити всі охочі під час військового параду на честь Дня Незалежності України. Попередньо передбачалось, що ДКР «Богдана», на яку вже витрачено 140 млн. грн, буде завершена у 2020 році.

Проте так не сталося. Темп розробки було втрачено, зокрема, через проблеми з закупівлею боєприпасів і подолання бюрократичних перешкод. Наслідком стали судові «розборки» між заводом і Міноборони з приводу зриву термінів виконання ДКР.

У вересні 2020 р. було отримано рішення апеляційного суду, що зрив графіку випробувань «Богдани» відбувся не з вини підприємства – а з огляду на брак необхідних боєприпасів. У листопаді 2020 р. за підсумками судових рішень Міноборони погодилось укласти додаткову угоду на продовження дії контракту без застосування штрафних санкцій.

155 мм САУ 2С22 «Богдана» у цеху КЗВВ. Вересень 2020 року / Фото: Роман Костенко

«Ця артсистема потрібна українському війську», - заявляв заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк у інтерв'ю агенції Defense Express якраз наприкінці 2020 року. Міноборони очікувало, що Краматорський завод важкого верстатобудування почне випробування САУ «Богдана» з 25 січня 2021 року.»

Пролонгація контракту між Міноборони та заводом на завершення ДКР по темі «Богдана» - до кінця поточного року. За цей залишок часу САУ «Богдана» має пройти і попередні, а і в ідеалі - навіть державні випробування. Проте зрозуміло, що це надмірні сподівання. У будь-якому разі за підсумками випробувань будуть ухвалені рішення, які потребуватимуть певних доопрацювань (велика ймовірність і щодо заміни шасі від КраАЗу на інше).

САУ «Богдана» розглядається як один з важливих елементів переозброєння ракетних військ та артилерії української армії на сучасні зразки.

Для попередніх випробувань САУ «Богдана», за нашою інформацією, застосовуються як 155-мм снаряди М107 та Mod 272 (інертні) виробництва Турції, так і 155 мм артилерійські снаряди, які були закуплені у чеської компанії Excalibur Army - включно із далекобійними уламково-фугасні снарядами з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском HE ERFB-ВВ.

Закупка 155 мм сучасних боєприпасів у Excalibur Arm, як стверджють у Міноборони, зняла будь-які перешкоди перед розробниками САУ «Богдана» довести МОУ відповідність своєї розробки вимогам тактико-технічного завдання і конкурентність рішень та технологій, що втілені у проєкті.

Ці 155 мм артилерійські снаряди великої дальності призначені для використання сучасною буксируваною та самохідною артилерією з довжиною ствола у 39, 45 та 52 калібрів. Дальність стрільби цими боєприпасами у найбільш просунутих САУ становить до 44 км.

Боєприпаси закуплені для усіх єтапів попередніх випробувань - перевірки основних параметрів гармати, включно з дальністю, а також щодо перевірки стійкості стволу гармати на настріл.

Серед іншого, йдеться про 1400 пострілів на максимальному заряді. Додаткова кількість 155-мм боєприпасів, що потрібна вже для держвипробувань, буде визначена за підсумками попередніх випробувань.

До випробувань на Ширлані раніш з САУ «Богдана» було зроблено лише 7 пострілів, включно з гідро- та холостими пострілами.
 

Ще на цю тему