Суд в Нідерландах завершив розслідування справи MH17

08:40 27.05.2021

Суд в Нідерландах завершив розслідування справи про катастрофі Boeing-777 в липні 2014 року. 

Як пише ZN,UA, про це повідомляє агентство Associated Press.

За даними видання, на останньому етапі судді і адвокати досліджували реконструкцію і зібрані на місці катастрофи уламки малайзійського Boeing-777. Судді, зокрема, оглянули зсередини частково реконструйовану передню частину літака, в якій залишилося два крісла пілотів.

Надалі спостереження будуть використані суддями в якості обвинувальних або виправдувальних доказів. Наступний етап - розгляд справи по суті, який почнеться 7 червня. В ході слухань суд має намір обговорити три головних питання: чи був рейс MH17 збитий з ЗРК «Бук», чи була ракета випущена з-під Первомайського та чи були обвинувачені причетні до цього.

Раніше Нідерланди подали позов до Європейського суду з прав людини проти Росії через її причетність до збивання літака МН17 в небі над Донецьком в 2014 році.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Всі, хто був на борту, загинули. Розслідування причин катастрофи веде спільна слідча група (JIT, ССД), в яку входять представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії.

Відзначається, що перед судом заочно постали четверо обвинувачених - троє росіян і один українець. Це - колишній офіцер ФСБ, екс-міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін, полковник російського ГРУ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський і підполковник ГРУ Олег Пулатов, а також українець Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР». Їм пред'явлені звинувачення в транспортуванні ЗРК «Бук», яким був збитий малайзійський «Боїнг».
 

Ще на цю тему