Безпілотник «Лелека-100» прийнято на озброєння ЗСУ / Фото

17:20 13.05.2021

Безпілотний комплекс від приватної компанії DeViRo став третім з українських БПЛА, що офіційно прийнятий на озброєння української армії.

У вівторок, 11 травня 2021 року міністр оборони України Андрій Таран підписав Наказ №114, яким малий оперативно-тактичний розвідувальний БпАК «Лелека-100» виробництва ТОВ «Виробничо-Інноваційної компанії «ДЕВІРО» прийнято на озброєння Збройних сил України, пише defence-ua.

Таким чином, розробка дніпровських зброярів стала третьою з вітчизняних безпілотних систем, що пройшла всі держвипробування та визнана українськими військовими.

БпАК «Лелека -100» від приватної компанії «Виробничо-інноваційної компанії «Девіро» під час державних випробувань фахівцями ДНДІ восени 2020 року

Першим на озброєння був прийнятий БпАК Spectator-М1, створений ВАТ «Меридіан» ім. С.П Корольова» (входить до складу ДК «Укроборонпром») у червні 2019 року. Другим - А1-СМ «Фурія» виробництва приватної компанії НВП «Атлон Авіа» (входить до складу ГС «Ліга оборонних підприємств України») у квітні минулого року.

Вже прийняті на озброєння ЗСУ БПЛА А1-СМ «Фурія» (ліворуч) та Spectator-М1

У червні 2020 року стало відомо, що розвідувальний БПЛА «Лелека-100» почав готуватися до державних випробувань в ДНДІ ВС ОВТ. У жовтні минулого року було офіційно підтверджено, що випробування почалися.

БпАК «Лелека -100» від приватної компанії «Виробничо-інноваційної компанії «Девіро» під час державних випробувань на полігоні ДНДІ ВС ОВТ восени 2020 року

Комплекс від DeViRo успішно експлуатується Збройними силами з 2016 року, зокрема активно використовується як розвідник у зоні бойових дій в Донецький та Луганський області. З 2018 року він перебуває на дослідній експлуатації у Збройних Силах України.

ТТХ БпАК «Лелека -100». Всі фото з сайту defence-ua

Також варто додати, що «Лелека-100», разом з артилерійським коригувальником А1-СМ «Фурія» є одним з наймасовіших безпілотників ЗСУ. Загалом відомо про постачання понад 300 таких апаратів українським військовим, пише видання.
 

Ще на цю тему