У Росії не вийде забезпечити Крим водою з Азова – експерт

09:21 10.05.2021

У Росії не вийде забезпечити окупований Крим водою з Азовського моря за допомогою того способу, про який вона заявила – буріння свердловин на морському дні.

Про це заявив вчений секретар Інституту геологічних наук НАНУ Руслан Гаврилюк в ефірі телеканалу «Україна 24», повідомляє «Слово і Діло».

«Швидше за все, це ноу-хау окупантів, тому що успішних таких прикладів я не знаю. Інша справа, що є технологія опріснення морської води, вона широко застосовується у світі у вододефіцитних країнах, наприклад, в Ізраїлі», — сказав він.

Гаврилюк зазначив, що причини цього геологічні та кліматичні, проти яких окупанти піти не зуміють.

«Так, є підземні води в геологічних надрах в акваторії Азовського моря. Але ці води мають високу мінералізацію, немає води необхідної якості. Якщо встановлювати плавучі платформи та бурити, добуваючи технічну воду – це повинна бути золота технічна вода. Маніпуляції йдуть з самого початку, коли говорять, що Крим буде забезпечений водою. Крим не може бути забезпечений водою, крім води з Дніпра. Інших варіантів немає», – сказав він.

Нагадаємо, в Криму спостерігається критична нестача прісної води, у багатьох містах на півострові людям видають її за графіком. Раніше пересохло Інкерманське озеро під Севастополем і Аянське водосховище.

Навесні 2014 року українська влада припинила постачання води на територію анексованого Криму, встановивши в Херсонській області загороджувальну дамбу.

Колабораційна «влада» окупованого Росією Криму заявила про намір подати позов проти трьох громадян України, яких звинувачують у відсутності води на півострові.

Ще на цю тему