В Раде закликали депутатів прийняти закон о корінних народах України

09:01 04.05.2021

Народний депутат Рустем Умєров закликав депутатів прийняти закон о корінних народах України оскільки це стане одним з кроків з деокупації Криму.

Про це політик заявив під час виступу з трибуни парламенту 30 квітня, повідомляє QHA.

За словами Умєрова, обов’язок держави захистити свої корінні народи, у яких існує своя мова, традиція, культура, але немає іншої країни походження, крім України.

Під час виступу нардеп згадав 11 статтю Конституції України, де йдеться, що «Держава сприяє консолідації та розвитку української нації та її історичній свідомості, традиції та культури, а також розвитку етнічної, культурної , мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів та національних меншин України».

Він зазначив, що кримські татари є найбільш численним корінним народом України.

«Близько 350 тисяч кримських татар зараз проживають в Криму. Кілька десятка тисяч кримських татар були змушені залишити Крим через переслідування Росією. А наразі близько 100 тисяч кримських татар досі перебувають в містах депортації, переважно в країнах Центральної Азії», – сказав депутат.

Умєров нагадав, що у 2014 році Верховна Рада прийняла заяву, щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі української держави.

«Зараз наступний найважливий крок для захисту колективних прав корінних прав народів України — це ухвалити сам закон. Сподіваюсь, що саме наше скликання парламенту ухвалить це дійсно історичне рішення. Для кримськотатарського народу цей закон дуже потрібний і важливий знак. Знак того, що держава їх підтримує. Для України — це закон є одним з кроків державної стратегії, з деокупації Криму. Для міжнародного співтовариства — це потужний сигнал про єдність всього українського народу», – заявив він.

Раніше народний депутат Рустем Умєров заявив, що Росія вважає своєю дипломатичною поразкою підтримку України з боку Туреччини. За його словами, через питання безпеки для України стають більш нагальними україно-турецькі відносини у розвитку воєнно-політичного співробітництва

Ще на цю тему