Європарламент підготував проєкт резолюції про жорсткі санкції щодо Росії, якщо агресія проти України продовжиться

08:00 29.04.2021

Члени Європарламенту підготували проєкт резолюції, де просять Євросоюз ввести жорсткі санкції проти Росії, якщо конфлікт на Донбасі знову загостриться аж до введення російських військ в Україну.

Про це йдеться на сайті Європарламенту, пише Громадське.

Зокрема, владу ЄС просять відключити Росію від SWIFT (Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій), всі активи олігархів в ЄС, наближених до російської влади та їх сімей, заморозити та скасувати їхні візи.

«У випадку, якщо таке військове нарощування (російських сил - Громадське) у майбутньому трансформується у вторгнення Російської Федерації в Україну, ЄС повинен чітко вказати, що ціна такого порушення міжнародного права та норм буде суворою», ㅡ йдеться у документі.

Окрім того, Європарламент наполягає на тому, що ЄС має зменшити свою залежність від російської енергетики. Там закликають інституції ЄС та всі держави-члени припинити завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2» та вимагати зупинки будівництва атомних електростанцій, побудованих «Росатомом».

Також, Раду Європи просять розробити новий стратегічний підхід до відносин ЄС з Росією. Кажуть, треба зміцнювати міжлюдські контакти з громадянами Росії, але проводити «чіткі червоні лінії» у співпраці з російською державою.

Приблизно з кінця березня з боку Росії біля кордону з Україною та в окупованому Криму відбувалося значне підвищення військової активності. Розвідка, зокрема, повідомляла, що Росія готується до дій, які мають спровокувати військову відповідь України на лінії зіткнення сторін на Донбасі. Не виключали там і спроби просування російських окупаційних військ углиб території України. У Росії спершу заявляли, що війська перекидають для проведення військових навчань. Потім уточнили, що нібито через загрозу НАТО.

НАТО й міністри закордонних справ «Великої сімки» виступили з вимогою до Росії припинити дії біля кордонів з Україною. Західні партнери (зокрема президент США Джо Байден) також заявили про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

Уже 22 квітня Росія оголосила, що починає поступово відводити своїх військових від кордонів України, де вони нібито зібралися для військових навчань. Усього, за даними Міноборони РФ, у цих навчаннях взяли участь понад 110 тисяч військових, 1,2 тисячі одиниць озброєння та військової техніки, понад 40 бойових кораблів і 20 суден забезпечення.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що «цілі раптової перевірки досягнуті повністю», а війська РФ «продемонстрували здатність забезпечити надійну оборону країни».

Ще на цю тему