Статус союзника США замість членства в НАТО? Американський екс-посол озвучив переваги і недоліки такого варіанту для України

09:45 26.04.2021

США підтримували та будуть підтримувати вступ України до НАТО, а також можуть розглянути укладення між Києвом і Вашингтоном двостороннього договору про статус союзника. Хоча Україні варто прагнути до обох варіантів, вважає Вільям Тейлор, колишній посол США в нашій країні.

Таку позицію він озвучив в інтерв'ю журналу НВ.

Він нагадав, що США дійсно мають союзників, які при цьому не є учасниками НАТО (серед них Тайвань та Ізраїль — прим. ред.).

Статус основного союзника поза НАТО дає США і країні, з якою Вашингтон уклав союз, можливості здійснювати низку дій, зокрема забезпечувати військову допомогу або координувати свої військові дії.

«США потенційно може укласти такий союз з Україною, зробивши її своїм основним союзником, без необхідності будь-якого схвалення з боку інших країн. Але такий союз не є адекватною заміною ПДЧ і членства в НАТО, і Україні варто й далі домагатися отримання ПДЧ, водночас ідея набуття статусу основного союзника США мені здається непоганою і привабливою», — вважає Вільям Тейлор.

За його інформацією, «уряд України та уряд США розмірковують про цю ідею».

«Але є одне серйозне побоювання: якщо США оголосять про те, що готові бачити Україну своїм основним союзником поза Північноатлантичним альянсом, то наші європейські союзники можуть сприйняти це як знак того, що Україні не потрібно в НАТО», — застерігає Тейлор.

Такий варіант розвитку подій він називає можливим, хоча і вважає його «неправильним».

«Бо статус основного союзника США не гарантує Україні безпеки, він не означає, що якщо Україну атакують, то США негайно перекине свої військові сили на її підтримку», — пояснює колишній дипломат, а нині віцепрезидент зі стратегічної стійкості та безпеки в Інституті миру США.

Хоча й переваги бути союзником США теж є, констатує Тейлор: це і забезпечення необхідним обладнанням, навчання і наставництво.

«Але ще раз: це не гарантує безпеки Україні, це не альтернатива НАТО. На мій погляд, Україна має претендувати на обидві ці можливості, але зараз на місці України я б усе-таки зосередився на підготовці до найближчого саміту НАТО, де ваші аргументи про отримання ПДЧ повинні звучати максимально чітко, сильно і прозоро», — резюмує експосол США в Україні.

Ще на цю тему