Денісова уточнила, скільки українців незаконно утримується в Криму, ОРДЛО і самій Росії

16:01 22.04.2021

У Російській Федерації незаконно утримуються за політичними звинуваченнями 114 українців, з яких 15 - у Криму. В ОРДЛО утримується ще 280 українців.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, всього в РФ за політичними звинуваченнями переслідуються 133 українці.

«З них 114 - перебувають в ув'язненні, з яких 15 – в тимчасово окупованому Криму, 99–безпосередньо в РФ. 66 осіб засуджено на тривалі терміни, решта 48 перебувають під судом і слідством. Більшість з них, 78 осіб, – це громадяни України кримськотатарської національності», – заявила Денісова.

Вона додала, що на окупованій частині Донбасу серед незаконних політв'язнів 236 цивільних осіб, у тому числі 4 волонтери.

«Також-40 військовослужбовців (36 з ЗСУ та 4-з МВС), а також 4 учасники добровольчих батальйонів. І ще 258 осіб значаться зниклими безвісти. Це найактуальніша інформація на цей момент», – зазначила омбудсмен.

Нагадаємо, на початку березня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону, засудив кримчанина Олега Приходька до 5 років колонії суворого режиму. Також йому присудили сплатити штраф у розмірі 110 тисяч рублів.

Також міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомляв, що Україна розраховує на допомогу Ради ЄС у звільненні бранців Кремля.

Ще на цю тему