Глава МЗС Латвії відповів, чи приймуть Україну в НАТО з окупованими Кримом і Донбасом

11:41 20.04.2021

Україна може стати членом НАТО з окупованими Донбасом і Кримом, оскільки йдеться не про територіальну суперечку – світове співтовариство визнає цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах.

Таку думку висловив міністр закордонних справ Латвійської Республіки Едгар Рінкевичс. Питання про цю вимогу Альянсу до своїх членів він назвав дуже доречним.

«Повертаючись до 1995 року, НАТО випустило Дослідження з питань розширення (Study on NATO Enlargement). Багато людей забули, що, наприклад, Латвія до 2007 року мала нерозв'язане прикордонне питання з Росією. У 1945 році Росія забрала частину нашої території і заявила, що це частина РРФСР. Естонія також мала схожу ситуацію з частиною їхньої території. Коли ми почали приєднання до НАТО та ЄС, обидві організації сказали, що вони можуть прийняти виключно членів без територіальних суперечок. Ми й наші естонські друзі підписали договір про кордон, який ратифікували парламенти Латвії і Росії. Договір Естонії все ще в процесі ратифікації», – розповів міністр.

Він вважає, що у Грузії та України, які йдуть до НАТО, інша ситуація, тому що Південна Осетія, Абхазія, Крим окуповані збройними силами РФ.

«Південна Осетія й Абхазія декларували так звану «незалежність». Ніхто, крім Росії і ще мабуть декількох країн, цього не визнали. Крим – це трохи інша історія. Ми визнаємо Україну в її міжнародно визнаних кордонах, що означає, що ми визнаємо Крим частиною України. Тому ми думаємо, що немає ніякого територіального спору між Україною та Росією, або між Грузією і Росією», – пояснив Рінкевічс.

Однак, зазначив він, це питання буде продовжувати дискутуватися академічними і політичними колами.

«Але, повторюся, я вірю, що немає територіальної суперечки між Росією і Україною. Існує окупація РФ частини української території, що не визнається міжнародним співтовариством – ООН, Генасамблеєю й іншими. Тому ми не повинні розглядати це як перешкоду», – запевняє Рінкевічс.

Глава МЗС Латвії вказав, що наявність окупованих територій буде використано російською пропагандою та дипломатією, коли питання членства України в Альянсі буде ближчим.

«І це також стане предметом консультацій України з НАТО», – сказав він.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Латвії Рінкевич заявив, що Україна вже зараз повинна отримати План дій щодо членства в Північноатлантичному альянсі.