Україна братиме участь: Рада міністрів ЄС збирається на засідання через агресивні дії РФ

09:20 19.04.2021

19 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на запрошення представника ЄС Жозепа Борреля візьме участь в онлайн-засіданні Ради ЄС із закордонних справ, темою обговорення стане агресія РФ.

«На порядку денному засідання Ради ЄС із закордонних справ за участю керівника дипломатії Європейського Союзу і міністрів закордонних справ усіх 27 держав-членів стоятимуть питання загострення ситуації з безпекою на тимчасово окупованих територіях України і навколо кордонів нашої держави, викликаного деструктивними й агресивними діями Російської Федерації», – повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на МЗС України.

Українське зовнішньополітичне відомство наголошує, що Кулеба проінформує колег з Європейського Союзу про актуальну ситуацію з безпекою та запропонує низку практичних кроків для зміцнення дієвої підтримки України з боку ЄС, пише видання.

Рада ЄС у закордонних справах є найвищим органом Євросоюзу, що ухвалює спільні практичні рішення та формує об’єднану позицію держав-членів із зовнішньополітичних і безпекових питань.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і президент України Володимир Зеленський закликали РФ відвести додаткові війська з українського кордону з метою деескалації ситуації. Канцлер Німеччини і президент Франції підкреслили свою підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Вони вказали на необхідність повного виконання Мінських домовленостей.

Президент США Джо Байден зробив заяву з приводу введення нових санкцій щодо РФ за втручання в американські вибори, кібератаки і ескалацію конфлікту з Україною.

Держави ОБСЄ висловили осуд і занепокоєння діями РФ, яка концентрує сили на кордоні з Україною.

Як повідомлялось, 8 квітня 2021 року канцлерка Німеччини Анґела Меркель у телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним обговорила посилення російської військової присутності поблизу Сходу України та закликала главу Кремля відмовитися від посилення військових підрозділів поблизу кордону України. Натомість Путін заявив про «провокаційні дії Києва».

Офіційний Вашингтон висловив «зростаючу стурбованість» у зв’язку з ескалацією напруження на сході України, а також масштабним зосередження російських військ на українському кордоні, яке є найбільшим ніж будь-коли з 2014 року.
 

Ще на цю тему