Україна не може нескінченно «залишатися в передпокої» ЄС і НАТО, – Зеленський

12:01 16.04.2021

Україна не може нескінченно «залишатися в передпокої» ЄС і НАТО. Європейські партнери повинні перейти від розмов до рішень в цих питаннях.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю газеті Le Figaro напередодні свого візиту до Франції, пише РБК-Україна.

«Ми не можемо нескінченно залишатися в передпокої ЄС і НАТО», – сказав український президент, додавши, що «настав момент перейти на новий рівень відносин і запросити Україну вступити в ЄС і НАТО».

Зеленський зазначив, що якщо Євросоюз і президент Франції Емманюель Макрон вважають Україну членами європейської родини, то вони повинні діяти відповідним чином. «Пора перейти від розмов до рішень», – підкреслив він.

В інтерв'ю Зеленський висловив співчуття у зв'язку з тим, що у Макрона «краще відносини» з президентом РФ Володимиром Путіним, ніж з ним. «І це відбувається в той момент, коли Україна особливо потребує підтримки з боку Європи», – уточнив він.

Відповідаючи на питання, «мертвий чи нормандський формат», Зеленський сказав, що цей «процес зупинився», оскільки Росія все блокує. «Головне питання зараз – чи хоче Росія припинити війну», – резюмував Зеленський.

Нагадаємо, Володимир Зеленський 16 квітня відвідає Францію з робочим візитом. Французький лідер Еммануель Макрон прийме його в Єлисейському палаці. Очікується, що основною темою переговорів стане загострення ситуації на Донбасі і на російсько-українському кордоні.

У зустрічі Зеленського і Макрона візьме участь канцлер Німеччини Ангела Меркель. Вона приєднається до лідерів по відеоконференції.

Ще на цю тему