В Україні будуватимуть корвети для ВМСУ: почалися роботи над модернізацією сухого доку

08:40 16.04.2021

На Миколаївському суднобудівному заводі «Океан» працюють над створенням нового затвору єдиного в Україні сухого доку.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївського суднобудівного заводу, пише QHA.

Відновлення працездатності сухого доку дає можливість суднобудівному заводу «Океан» повернутися на ринок великовантажного суднобудування, а також виконувати судноремонт теплоходів довжиною до 300 метрів, — відзначили у пресслужбі заводу.

Нині працівники суднобудівного підприємства вже почали роботи над новим затвором, який буде складатися з восьми секцій вагою близько 100 тонн кожна. 800-тонний сталевий затвор забезпечить надійне перекриття камери і можливість штатного використання сухого доку.

На підприємстві нагадали, що заводський сухий док на сьогодні є єдиним «із доступних в Україні» та одним із найбільших в Європі.

Довжину сухого доку — 355 м, ширина — 60, а глибина — 17,1. Переддоковий майданчик має площу 35 тисяч квадратних метрів. Він обладнаний двома козловими кранами вантажністю 320 тонн кожен і чотирма монтажними кранами по 80 тонн вантажності.

Завершення роботи щодо відновлення затвору сухого доку планується у четвертому кварталі 2021 року, — повідомила пресслужба підприємства.

Нагадаємо, наприкінці 2020 року стало відомо про укладення меморандуму між суднобудівним заводом «Океан» і Державним оборонним концерном Турецької Республіки щодо спільної діяльності з реалізації проекту будівництва серії кораблів класу корвет для ВМСУ. Документ підписали в рамках виконання Рамкової військової угоди, підписаної в жовтні 2020 року під час зустрічі президентів України та Туреччини, а також відповідного контракту на будівництво корветів, підписаного сторонами 14 грудня минулого року в Києві.

Згідно з планом, головний корабель (адаптований корвет типу Ada) побудують у Туреччині, а інші три (за деякими даними чотири) корвети — на українському заводі.

Миколаївське підприємство, яке ще кілька років тому було на межі закриття, обрали після проведення аудиту технічних спроможностей суднобудівних підприємств України турецькою стороною.

Основним озброєнням турецьких корветів є протикорабельні крилаті ракети «Гарпун» (2х4 RGM-84 Harpoon).

Своєю чергою, у лютому цього року начальник управління маркетингу суднобудівного заводу «Океан» Микола Гапеєв повідомив, що на підприємстві очікують на підписання основного договору з турецьким замовником та початок активної співпраці в будівництві корветів для ВМСУ у квітні 2021 року.

Ще на цю тему