Катери Mark VI залишаться у складі ВМФ США

09:30 14.04.2021

12 патрульних катерів Mark VI все ж залишаться у складі ВМФ США.

Про це повідомляє Naval News, передає Український мілітарний портал.

Військово-морський флот США скасував повідомлення Генеральної адміністрації від 5 лютого, в якому йшлося про дострокове списання патрульних катерів Mark VI у 2021 році.

Підполковник Рейнхаймер прокоментував, що заява генерала USMC про патрульні катери «MK VI», відносно того, що вони «Були дуже дорогими в обслуговуванні» була пов’язана із загальними витратами на програму Mark VI.

«Попередньо опубліковане повідомлення (5 лютого) з тих пір скасовано, що зупиняє списання суден «MK VI» цього року [2021]. Ми не збираємось спекулювати на майбутньому програми. Бюджетний запит PB22 є попереднім. Ми не будемо коментувати майбутні бюджетні рішення, поки запит про бюджет не буде поданий до Конгресу пізніше цього року. Рішення [продати патрульні катери Mark VI] все ще розглядається», – про це роз’яснив підполковник Роб Рейнхаймер.

Військово-морський флот США має дванадцять патрульних катерів MK VI, які будувались у 2015-2017 роках вартістю 15 мільйонів доларів кожен, і всі вони перебувають на озброєнні ВМФ США.

Слід зазначити, що платформа «MK VI» була створена для заміни застарілих патрульних катерів ВМФ США, таких як «MK V» та «Sea Ark.97». Маючи близько 84 фута (25 метрів) у довжину, «MK VI» є багатофункціональною платформою і може досягати максимальної швидкості більше 35 вузлів. За базовими характеристиками, катери мають максимальний екіпаж із 10 чоловік та можуть прийняти до 8 пасажирів. Кожен екіпаж складається із двох команд, кожна команда має в своєму складі Командира, офіцера патруля, боцмана, стрілка, механіка та штурмана. MK VI використовує два дизельні двигуни, та має швидкість 45 вузлів (52 милі/год; 83 км/год).

Катери «MK VI» обладнанні згідно з мінімальними вимогами комфорту для екіпажу під час тривалих операцій: на борту є камбуз, ліжка та душ.

У березні 2020 року, стало відомо, що у рамках нового пакету допомоги від США, Україна отримає для оснащення ВМС ЗС України патрульні катери типу Mark VI.

Першу партію американських катерів Mark VI український флот отримає до 2022 року. Наразі завершується робота стосовно узгодження всіх деталей контракту на передачу від США до складу ВМС України патрульних катерів.

«Передбачається, що першу партію американських катерів український флот отримає безкоштовно до 2022 року. Тривають домовленості щодо передачі наступних катерів цього проєкту», – розповів офіцер.

Патрульні катери Mark VI (MK VI) здійснюють операції в затоках, річках, бухтах і прибережних ділянках моря. Їхнє головне завдання — забезпечення безпеки торговельних портів, об’єктів морської інфраструктури і підтримка операцій основних сил ВМФ. Катери мають п’ять сидінь у рубці і додаткові тринадцять сидінь у основній частині надбудови для розміщення вісімнадцяти осіб. Конструкція сидінь дозволяє знижувати рівень удару.



 

Ще на цю тему