НАТО підтримує право України подати заявку на членство в Альянсі – Столтенберг

18:00 13.04.2021

Лише 30 союзників по Альянсу можуть вирішувати, коли Україна може бути готовою до набуття членства в НАТО.

Жодна третя країна, включаючи Росію, не має права вето на таке рішення України обирати свій суверенний шлях. Про це у Брюсселі під час брифінгу за підсумками позачергового засідання Північноатлантичної ради, яке було скликано за ініціативою України, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Суверенне право кожної держави, такої як Україна, подавати заявку на членство (в НАТО). Це також право всіх 30 союзників вирішувати, коли таке членство може бути запропоноване. Це важливий принцип. Тому що зараз Росія намагається поновити свого роду сферу впливу, де могла б вирішувати, що мають робити сусіди. Це саме той світ, який ми дійсно намагаємося полишити у минулому, коли великі держави вирішували, що можуть робити менші сусіди. Тому ми потужно підтримуємо суверенне право України подавати заявку і вирішувати власну долю, і після цього всі 30 союзників вирішуватимуть, коли будуть виконані стандарти», - зауважив керівник НАТО.

Він наголосив, що НАТО послідовно підтримує зусилля України з реформ і модернізації.

«Реформи є єдиним та найкращим шляхом до подальшої євроатлантичної інтеграції. Ми рішуче відкидаємо ідею, яку можна чути з Москви, що Росія має якесь право вето на суверенне право держав вирішувати власну долю, включаючи (вибір) організації з безпеки, частиною якої вони хотіли б стати, включаючи членство в НАТО», - додав Столтенберг.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 13 квітня здійснює робочий візит до штаб-квартири НАТО у Брюсселі. Він взяв участь у позачерговому засіданні Комісії Україна-НАТО, яке було ініційовано українською стороною в рамках статті 15 Хартії про особливе партнерство України та НАТО на виконання домовленості Президента Володимира Зеленського та генерального секретаря НАТО Столтенберга від 6 квітня.

Стратегічний курс України на набуття повноправного членства в НАТО закріплено в Конституції.

Ще на цю тему